Opinii

O proba pentru procurori

23.09.2008, 20:40 21

Ministrul muncii Paul Pacuraru este al treilea demnitar suspendat din functie de presedintele Traian Basescu. Inaintea sa fusesera suspendati ministrul comunicatiiilor Zsolt Nagy (UDMR) si ministrul apararii Teodor Atanasiu (PNL). Aflat in atentia procurorilor, Pacuraru invoca o instrumentare politica a dosarului sau (este acuzat de procurori ca ar fi intervenit pe langa fostul sef al PNL Gorj, Ilie Morega, in favoarea unei firme a fiului sau).

Sase ministri au fost suspendati sau au demisionat in aceasta legislatura dupa ce procurorii au deschis procedurile de verificare prealabile impotriva lor. Alti fosti membri ai cabinetelor trecute se afla in atentia procurorilor in frunte cu fostul premier Adrian Nastase.
Si? Atanasiu a fost suspendat (in urma unei interventii a fostului consilier prezidential, actualmente candidat la legislative din partea PNL, Adriana Saftoiu), dar justitia i-a dat dreptate. Totusi el si-a pierdut functia ministeriala. A fost Atanasiu un ministru al apararii bun? A gestionat Pacuraru bine Ministerul Muncii cat a ocupat pozitia de sef al institutiei?
Datele sunt in favoarea lui Pacuraru. In mandatul sau au fost lansate pensiile private, punctul de pensie va creste cu 76% din octombrie, prin raport la luna septembrie a anului trecut. Salariul minim a crescut si el, asa cum a crescut si economia sub guvernarea de dreapta ajunsa la putere in ultimii patru ani. Ei si?
Presedintele a avut tot dreptul constitutional cand l-a suspendat pe Pacuraru, dar putea la fel de bine sa nu o faca, pentru ca legea fundamentala il obliga la acest gest doar daca un ministru este trimis in judecata. De ce a facut-o totusi? Pentru a fi consecvent, spun unii (i-a suspendat pe toti ministrii fata de care s-a inceput cercetarea penala). Din razbunare, spun liberalii. Dar Pacuraru nu a fost unul dintre marii adversarii politici ai lui Traian Basescu, s-a manifestat mai degraba ca o persoana moderata. Nu este nici vedeta a partidului sau, drept urmare efectul electoral al acestei mutari pare ca nu va fi devastator pentru PNL, adversar al partidului proprezidential, PD-L. Era, asadar, recomandata suspendarea din functie a unui ministru (chiar daca legea o permite) intr-un moment in care, dincolo de considerente electorale sau de intelegerile liberalilor cu social-democratii, Guvernul se pregateste, practic, sa-si incheie mandatul?
Lucrurile nu trebuie privite in alb si negru, dar abia in aceste momente putem observa cat de importante sunt lucruri ignorate in buna masura de public cum ar fi justitia. De cel putin patru ani procurorii lucreaza la dosarul lui Adrian Nastase sau Miron Mitrea si, dincolo de tot ce s-ar spune (opozitia Parlamentului fata de anchetarea lor, de pilda), procurorii au o problema - anume nu au probe "beton" pentru a-i trimite in judecata in cazul in care sunt vinovati. Ce se intampla cu dosarul fostului ministru al agriculturii Decebal Traian Remes (care a demisionat) fata de care "surse judiciare" au indicat clar intr-o inregistrare ajunsa la postul public de televiziune ca s-ar face vinovat de luare de mita?
Raportul Comisiei Europene din vara facea referire la slabele performante ale justitiei. Fara "feedback", din partea societatii sau a clasei politice.
Economia romaneasca progreseaza, rezultatele se vad. Fostul ambasador al Frantei in Romania Pierre Menat, acum director in Ministerul francez al Afacerilor Straine, spunea recent ca Romania a progresat enorm fata de acum 10 ani, cand el era reprezentantul Frantei la Bucuresti. A progresat economic, dar... Dar? Justitia... coruptia...
Care coruptie?
Procurorii pot continua ancheta in cazul Pacuraru luni bune. Numai ca el isi va pierde definitiv functia dupa 45 de zile - maximum cat poate dura un interimat ministerial. Daca sunt atat de buni pe cat ii considera seful statului, procurorii trebuie sa demonstreze in acest termen ca Pacuraru este vinovat sau sa-l scoata de sub urmarire penala. Altminteri nu putem scapa de suspiciunea ca, asa cum ar spune Mircea Dinescu, "orice om poate avea un dosar la 10 minute dupa ce vorbesc eu..."
 

  • Iulian Anghel este editor politic al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO