Opinii

Opinie Daniel Dăianu: SUA rămân marea putere a lumii si au active în străinatate imense

Opinie Daniel Dăianu: SUA rămân marea putere a lumii si au active în străinatate imense

Autor: Daniel Daianu

07.08.2011, 07:06 1280

Este inca devreme ca acest downgrade facut de S&P sa schimbesituatia pe piete. SUA raman marea putere a lumii si au active instrainatate imense. Drept este insa ca aici vorbim de datoriepublica si nu de starea activelor si pasivelor Americii in general.Pe de alta parte, o tara aflata in mare dificultate, poate impunetaxe si impozite speciale care sa asigure sustenabilitatea datorieipublice.

Dar intram aici in zona ideologica a disputelor, de exempluanularea scutirilor de taxe acordate de Bush jr (si care, culmea,erau temporare), rolul statului si bugetului public ineconomie,etc. Si eu impartasesc punctul de vedere ca acordul deridicare a plafonului datoriei publice nu are in spate oconstructie convingatoare si ca pe termen mediu si lung datoriapublica a SUA nu este sustenabila. In plus, polarizarea politica,fara punti de compromis mentine incertitudinea ca in urmatoareaperioada se vor lua decizii adecvate, mai ales ca este 2012 anelectoral.

Daca aceasta incertitudine se vaaccentua si economia americana va reintra in recesiune (ceea ceeste o posibilitate de luat in calcul) este posibil ca si Moody'ssi Fitch sa urmeze pasul facut de S&P. Atunci cred ca am asistala un soc pe piete, care s-ar concretiza in cresterea randamentelorsolicitate pentru obligatiuni americane, publice si private. Soculva fi important din cauza rolului de pivot pe care il are SUA ineconomia globala.

Vor fi reverberatii pe pietele de credit intrucat costul crescut alindatorarii guvernului federal si al entitatilor americane privatear exercita un efect de evictiune si unul de demonstratie pe piete;adica ar creste marje la costul imprumuturilor pentru toti. Simarjele la CDS_uri ar creste. Sa nu uitam ca intre cei care vandpolite de asigurare sunt mari grupuri financiare americane. Si dacasi in Europa lucrurile se vor complica (situatia Italiei, Spaniei,Belgiei, etc) marjele pe piete vor fi si mai mari.

Vom asista si la un aparent paradox: daca vom avea emisiuni deobligatiuni UE, de catre EFSF, aceasta va mari marjele pentruobligatiunile germane, care stabilesc benchmark-ul, intrucatGermania si alte tari creditoare vor prelua din riscuriletarilor cu probleme.

Consecinta este ca marjele vor avea tendinta sa creasca pentrutoate tarile din UE. Nu mai vorbesc ca bilanturile bancilor s-ardeteriora avand in vedere calitatea diminuata a obligatiunilor pecare le detin in bilanturi. Pe de alta parte, emsiuni deobligatiuni UE ar fi modalitatea de a rezolva criza datoriilorsuverane in UME cu conditia insa ca tarile cu mari probleme saaplice corectii fiscale. Altminteri Germania ar fi atrasa si ea petobogan, in jos.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO