Opinii

Opinie Ioana Matei, Business Magazin: De ce nu va deveni România niciodată o ţară de chiriaşi?

Opinie Ioana Matei, Business Magazin: De ce nu va deveni...
05.08.2023, 13:30 3696

„Mi se pare că nu prea merită să îţi iei casă, apartament când eşti tânăr, poate la 40 de ani, dacă voi avea familie, dar dacă sunt tânără şi sunt doar eu cu mine, mi se pare că e o bătaie de cap să ai un apartament sau o casă. Apoi, dacă te muţi, trebuie să îţi baţi capul cu locuinţa respectivă, să o închiriezi, să o vinzi, iar dacă îţi schimbi serviciul, cel mai uşor este să îţi găseşti o chirie lângă serviciu”, îmi spune Mara, o elevă de 17 ani, la un liceu cu predare în limba engleză, care a venit la noi în practică pentru câteva săptămâni. Mara pare să susţină ideea celor de la Forty Management, care şi-au propus să dezvolte în România un ansamblu mixed-use imens, practic un minioraş, undeva în spatele Casei Presei din Bucureşti, care să fie destinat exclusiv închirierii, chiar dacă vorbim despre un număr mare de apartamente, de peste 400.

„Piaţa imobiliară din România este în plină dezvoltare, deşi ni se pare că este un boom imobiliar uriaş, încă suntem cu mult în urma ţărilor din jurul nostru, mai ales a Poloniei, Ungariei, Cehiei şi această fază de maturizare ne va duce către crearea unei pieţe de închirieri. În momentul de faţă, România, care are un procentaj uriaş de proprietari, de peste 95%, nu are încă format un profil de client care să se ducă înspre închiriere, însă prin acest proiect suntem convinşi că printre altele vom reuşi să aducem şi această noutate în piaţă“, a spus Florin Suicescu, director operaţional al Forty Management, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro, moderată de mine, referindu-se la unul dintre obiectivele mari ale Central District Lagoon City. Într-adevăr, chiar şi în ultimele luni, interesul pentru chirii pare să fi crescut. Potrivit datelor de la Storia.ro, românii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunţuri imobiliare şi au făcut cu 3% mai multe contactări comparativ cu luna aprilie (contactările sunt interacţiunile între chiriaşi şi cei care publică anunţuri de închiriere pe platformă). Preţurile solicitate pentru chirii au crescut, în medie, cu 16% de la un an la altul.

Opinie Ioana Matei, Business MAGAZIN: De ce nu va deveni România niciodată o ţară de chiriaşi?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO