Opinii

Opinie Pavel, Mărgărit & Asociaţii: Cum se poate modifica planul urbanistic zonal (PUZ) în România?

Opinie Pavel, Mărgărit & Asociaţii: Cum se poate...
07.04.2023, 11:02 356

Planul urbanistic zonal (PUZ) în România este un instrument important pentru dezvoltarea urbanistică a unei zone dintr-o localitate, conţinând informaţii detaliate despre toate funcţiunile zonei, cum ar fi locuinţele, spaţiile verzi din România, instituţiile publice, serviciile etc. Prin planul urbanistic zonal (PUZ) în România se asigura o dezvoltare urbanistică coerentă şi integrată în România a zonei respective, în concordanţă cu prevederile planului urbanistic general (PUG) al localităţii respective, stabilind şi reguli sau criterii clare pentru construcţiile din România şi utilizarea terenurilor din România, raportate la zona respectivă. Având în vedere că pot apărea schimbări în privinţa utilităţii şi folosinţei imobilului, poate interveni necesitatea modificării planului urbanistic zonal (PUZ) în România, prin întocmirea documentaţiei aferente. Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept imobiliar şi construcţii în România, care vă poate îndruma în procedura de modificare a planului urbanistic zonal (PUZ) în România, fiind cunoscut faptul că în domeniul imobiliar şi construcţii din România, documentaţia tehnică necesară este una complexă, ceea ce nu de puţine ori conduce către tergiversarea întregii proceduri

Ce cuprinde planul urbanistic zonal (PUZ) în România?

Conform Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, planul urbanistic zonal (PUZ) în România cuprinde menţiuni privitoare la identificarea zonei, destinaţiile terenurilor în România (prin indicarea exactă a funcţiunilor zonei, cum ar fi locuirea, circulaţia, serviciile etc), reguli clare privind construcţiile în România (cum ar fi dimensiunile clădirilor, gradul de ocupare, amplasarea) şi utilizarea terenurilor în România. De asemenea, planul urbanistic zonal (PUZ) în România cuprinde informaţii referitoare la spaţiile verzi din România, reguli de circulaţie, precum şi hărţi, diagrame şi desene care completează prevederile planului urbanistic general  (PUG) în România. Planul urbanistic zonal (PUZ) în România contribuie la dezvoltarea urbanistică în România, venind practic în completarea planului urbanistic general (PUG) în România.

Când poate interveni necesitatea modificării planului urbanistic zonal (PUZ) în România?

Procedura de modificare aplanului urbanistic zonal existent (PUZ) în România este necesară în ipoteza în care se doreşte schimbarea unei construcţii în România, a utilităţii acesteia, a destinaţiei terenurilor în România, a regulilor de construire, a prevederilor privitoare la spaţiile verzi în România, precum şi a oricărei alte menţiuni din planul urbanistic zonal (PUZ) existent. Trebuie avută în vedere nevoia de dezvoltare urbanistică a zonei respective, precum şi concordanţa cu planul urbanistic general (PUG) al localităţii din care face parte respectiva zonă.

Un avocat specializat în drept imobiliar şi construcţii în România vă poate îndruma în procedura de modificare aplanului urbanistic zonal existent (PUZ) în România, pentru ca întreaga activitate să fie în concordanţă cu prevederile speciale din Legea 350/2001privind amenajarea teritoriului şi urbanismului precum şi cu legislaţia conexă.

Care este procedura de modificare aplanului urbanistic zonal (PUZ) în România?

Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului stabileşte condiţiile şi paşii care trebuie urmaţi pentru obţinerea modificării planului urbanistic zonal (PUZ) în România. Un prim pas este reprezentat de depunerea unei cereri la autoritatea locală competentă şi întocmirea documentaţiei necesare pentru modificarea planului urbanistic zonal (PUZ) în România, care va conţine aspectele relevante privind modificările propuse. Autoritatea locală va organiza o consultare publică, participarea publicului asigurând dreptul acestuia la informare cu privire la modificările propuse, activităţile de amenajare a teritoriului în România şi de urbanism. Sumarizând, pentru a modifica un plan urbanistic zonal (PUZ) în România, trebuie urmată aceeaşi procedură de elaborare, avizare şi aprobare, ca şi în cazul elaborării unui plan urbanistic zonal (PUZ) iniţial.

Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii este recunoscută la nivel internaţional inclusiv de către Ghidul juridic internaţional Legal 500, fiind poziţionată pe locul 4 la nivel naţional în domeniul imobiliar şi construcţii în România, în anul 2022.

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii este una dintre societăţile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienţii societăţii de avocatură se află companii multinaţionale şi autohtone de anvergură. În 2022, poveştile de succes ale societăţii de avocatură i-au adus recunoaşterea internaţională din partea celor mai prestigioase ghiduri şi publicaţii internaţionale de profil.

Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicaţia Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internaţional şi de ghidul IFLR 1000 Financial and Coporate 2022. De asemenea, Pavel, Mărgărit şi Asociaţii este singura societatea de avocatură din România recomandată de directorul internaţional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informaţiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO