Opinii

România îşi conturează un profil tot mai complex şi sofisticat în peisajul European de M&A

OPINIA SPECIALISTULUI

România îşi conturează un profil tot mai complex şi...

Autor: Publicitate

01.04.2024, 11:49 1253

În perioada recentă, România a câştigat un rol semnificativ în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor în Europa, cu o efervescenţă crescută în rândul cumpărătorilor şi vânzătorilor (M&A), investitorilor şi emitenţilor (piaţa de capital), în principal în ceea ce priveşte numărul record de tranzacţii şi tranzacţiile cross-border (cumpărători/investitori externi).

România este în prezent numărul 4 în Europa Centrală şi de Est (CEE) în ceea ce priveşte numărul şi volumul tranzacţiilor in segmentul Mid-Market.

Din datele disponibile pentru S1 2023, se desprinde o imagine mixtă pentru piaţa de tranzacţii din România. În timp ce valoarea tranzacţiilor s-a redus cu c. 10% ajungând la c. €3,3 miliarde vs. c. €3,6 miliarde în S1 2022, numărul efectiv de tranzacţii a atins un nivel record în ultimii 5 ani, ajungând la peste 120 de tranzacţii realizate în S1 2023 vs. c. 120 în S1 2022 şi o medie de 95 de tranzacţii per semestru între 2019 şi 2022.

Perspectiva pe care noi ne concentrăm se adresează în principal antreprenorilor şi afacerilor de talie medie  - tranzacţii de €5-100 milioane  - analiza ‚BCP Mid-Market’. Dacă excludem tranzacţiile de peste €100 milioane (5 în S1 2023 vs. 6 în S1 2022), şi cele sub €5 milioane, analizăm c. 40 de tranzacţii in S1 2023 şi S1 2022, cu o valoare medie de peste €30 milioane în S1 2023, în scădere faţă de media S1 2022.

Interpretăm scăderea în valoare (totală şi medie) a pieţei de tranzacţii în S1 2023 faţă de S1 2022 pe fondul unui S1 2022 excepţional şi, de asemenea, al presiunilor din piaţă create de o inflaţie vertiginoasă, o scădere a cererii de consum şi conflictul în curs dintre Rusia şi Ucraina. 

În ciuda contextului macro volatil, România continuă să se profileze ca un actor stabil şi în creştere pe scena regională în CEE, în 2022 România reprezentând c. 30% din numărul de tranzacţii din CEE, respectiv c. 15% din valoare totală, datorită potenţialului în creştere pentru investitori.

Investitorii strategici au rămas jucătorii dominanţi ai pieţei locale de fuziuni şi achiziţii, cu c. 9 din 10 tranzacţii realizându-se cu investitori strategici, iar restul de 1 din 10 tranzacţii cu investitori financiari (ex. fonduri de private equity).

Din totalul tranzacţiilor cu o companie locală (excluzând companiile romaneşti care au realizat achiziţii externe), estimăm c. 60% au fost realizate cu cumpărători domestici, iar c. 40% cu cumpărători internaţionali (cross-border); În timp ce tranzacţiile domestice au avut o prezenţă puternică după COVID, vedem potenţial pe termen lung pentru un trend ascendent al tranzacţiilor cross-border, aliniat cu cel la nivel de CEE, unde procentul de tranzacţii cross-border a evoluat de la c. 55% din total tranzacţii în 2015 la c. 65% din total tranzacţii în 2022.

In segmentul Mid-Market, Romania este peste CEE ca proporţie a tranzacţiilor cross-border. Pentru firmele analizate în BCP Mid-Market, balanţa inclină către investitori cross-border, cu c. 75% din numărul de tranzacţii, restul fiind cumpărători domestici (c. 25%). Unul dintre punctele forte ale BCP este capacitatea de a genera tranzacţii cross-border pentru clienţii noştri, peste 80% din tranzacţiile realizate de noi fiind cross-border.

Din punct de vedere geografic, c. 1/3 din tranzacţiile cross-border au fost realizate de cumpărători din SUA, Germania, Elveţia, Franţa şi Austria. Estimăm un trend similar în viitor, alături de investitori din Anglia, Olanda, Suedia, Israel, Italia şi Finlanda, şi ocazional din Orientul Mijlociu, Asia şi America de Nord (excl. SUA). BCP a primit în ultimii 3 ani peste 200 de solicitări inbound de la investitori străini pentru investiţii în România.

Majoritatea tranzacţiilor din CEE au evaluat companiile între 7.0x şi 8.0x EBITDA, România fiind  - în medie  - între 1.0x şi 2.0x sub aceşti multipli, dar arătând un trend de uşoară convergenţă spre CEE si media europeană.

În pofida mediului economic volatil, ne aşteptăm ca activitatea de tranzacţii din S2 2023 şi 2024 să reflecte faptul că fundamentele afacerilor sunt pe un trend continuu ascendent şi vor continua să menţină piaţa de tranzacţii la un nivel susţinut. Mai mult, vedem contextul actual al pieţei reprezentând o oportunitate unică pentru jucători strategici cu bilanţuri puternice pentru o repoziţionare strategică pe termen lung.

Vedem premisele ca acest an să fie activ în M&A în mai multe segmente:

  • Energie, în special în zona regenerabilă: ţinând cont că anumite proiecte (solar, vânt) vor ajunge la stadiul operaţional (Comercial Operation Date) sau la stadiul de start al lucrărilor de construcţie (Ready to Build), am primit interes în T1 2024 de la peste 50 de investitori instituţionali pentru a achiziţiona astfel de active. De asemenea, ne aşteptăm ca în 2024 să vedem primele demersuri de anvergură legate de proiecte de stocare a energiei (BESS), cât şi accelerarea proiectelor în e-Mobility. Piaţa este în proces de maturizare, atât din punct de vedere al cumpărătorilor (marii consumatori se uita către Power Purchase Agreements („PPAs”) pentru a îşi securiza costul cu energia şi a îşi îmbunătăţi referinţele ESG prin preluarea Garanţiilor de Origine ataşate achiziţiei de energie regenerabilă), cât şi al autorităţilor locale (lansarea schemei de susţine de tip CfD - Contract for Difference).
  • Tehnologie: în pofida unei încetiniri în ultimul an, ne aşteptăm să vedem tranzacţii în anumite zone de servicii în IT (dezvoltare soft, BPO) în care există încă fundamente puternice. Mai exact, în acele segmente în care există o cerere mai mare decât oferta de resurse umane mid-senior, având în vedere rarefierea peisajului local de companii independente (i.e. deţinute de antreprenori locali) din zona serviciilor IT şi care au peste 150 angajaţi. În zona de produs, investitorii continuă să fie foarte selectivi, şi deasemenea mai atenţi la structura de costuri şi profitabilitatea companiilor target, decât era cazul acum doi-trei ani.
  • Retail: zona de retail B2C rămâne deschisa către M&A, fie pentru consolidare fie pentru diversificare. După ce tranzacţia Ahold – Profi a marcat 2023, vedem interes din partea anumitor jucători mari pentru M&A în anumite nişe din retail B2C, cum ar fi o acoperire/brand regional sau o expertiză de nişă.
  • Automotive / Transport: vedem anumite trenduri din Europa de Cest, care se aproprie şi de Romania, în ceea ce priveşte consolidarea, iar pe termen scurt/mediu, o anumită consolidare în distribuţie / transport / servicii, şi potenţială diversificare şi control al producţiei.
  • Producţie: în contextul unui supply chain tot mai complex din punct de vedere international, a achiziţiei forţei de munca străine în România şi a potenţialei intrări a României în Schengen, anumite industrii vor continua să crească organic. În altele vom vedea capacităţi de producţie închise în următoarea perioadă, iar altele vor fi relevante pentru M&A, acolo unde producătorii sau distribuitorii internaţionali vor să securizeze producţia într-o zona europeană cu capacitate de R&D şi mid-management ridicată, dar şi al costului moderat de forţă de muncă. Vedem potenţial de M&A în materiale de construcţii şi FMCG.
  • Sănătate: după un declin în activitatea de M&A în 2023, ne aşteptăm că 2024 să fie mai activ, să vedem o continuă consolidare în anumite nişe din piaţă (servicii, distribuţie) şi de asemenea investiţii semnificative de creştere organică.

În încheiere, semnalele indică faptul că piaţa de fuziuni şi achiziţii din România se află într-o etapă de maturizare şi diversificare, cu o tendinţă spre o poziţie de lider în domeniul tehnologiei. Avem toate motivele să credem că România va rămâne un cadru propice pentru investiţii profitabile şi pentru o dezvoltare durabilă în anii ce vin.

Notă: Analiza pieţei totale incude i) Tranzacţii de pieţe de capital, ii) Tranzacţii începând cu 0,5 milioane valoare, iii) Tranzacţii secundare (ex. vânzarea de la un fond la altul). Analiza BCP Mid-Market include doar tranzacţii M&A între 5 şi 100 milioane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO