Opinii

Violenta - invingatorul de la Camp David

27.07.2000, 00:00 15



"Pacea n-a murit inca", spunea premierul israelian Ehud Barak la putin timp dupa anuntul privind esecul summit-ului de la Camp David. Intr-adevar, n-a murit inca, dar este grav ranita. Iar glontul fatal este - ironia soartei - chiar Orasul Sfant, revendicat de israelieni drept capitala "eterna si indivizibila", din care palestinienii vor partea de est - anexata de Israel in 1967, in urma "razboiului de 6 zile" - pentru a o transforma in capitala viitorului lor stat. Stat palestinian care ar urma sa fie proclamat unilateral, chiar si in lipsa unui acord de pace, pe 13 septembrie.

Mai poate fi salvata pacea? Dupa mai mult de doua saptamani de negocieri intense, de eforturi extraordinare, de tensiune maxima, premierul israelian Ehud Barak si liderul palestinian Yasser Arafat au plecat acasa, lasand loc violentei si extremismului. Chiar daca esecul constituia una dintre variante inca din momentul anuntarii, de catre presedintele american Bill Clinton, a organizarii summit-ului de la Camp David, principalii protagonisti se vad acum in fata faptului implinit. Pentru ca riscul izbucnirii unor noi violente intre palestinienii din teritoriile ocupate si colonistii evrei este mai mare ca niciodata. ai asta in conditiile in care tensiunea mocneste continuu, asteptand doar o scanteie, care risca sa aprinda un foc ce nu va putea fi stins prea usor. Cu atat mai mult cu cat gruparile radicale de-abia asteptau anuntarea esecului pentru a instiga populatia la violenta. Miscarea de rezistenta islamica Hamas (principala miscare palestiniana de opozitie) a chemat la utilizarea fortei pentru recuperarea teritoriilor ocupate. Mai mult, populatia palestiniana a cerut reluarea Intifadei, indreptate nu atat impotriva armatei israeliene, cat impotriva regimului corupt si incompetent al lui Arafat.

Violentele n-au izbucnit. Inca. Dar armatele celor doua parti sunt pregatite de mai multe zile sa intervina, fiind deja avertizate asupra posibilelor confruntari care ar izbucni in cazul unui esec.

Palestinienii nu vor renunta la ideea de a-si proclama statul independent la 13 septembrie. Iar israelienii vor reactiona, cu siguranta. Poate chiar prin noi anexari de teritorii, prin intermediul fortei. Vor mai putea atunci liderii celor doua parti sa-si controleze oamenii? Greu de crezut.

Iar in cazul Israelului, nici macar nu se stie daca acest lider va fi tot Barak, aflat in fata unui viitor incert ca urmare a concesiilor mult prea mari facute la Camp David in problema Ierusalimului. El insusi a recunoscut, in cadrul conferintei de presa tinute dupa anuntarea esecului negocierilor, ca era dispus sa faca unele concesii in privinta cartierelor arabe din Ierusalimul de Est. In aceste conditii, mai mult de jumatate dintre israelieni sunt "nemultumiti" de modul in care premierul Ehud Barak a condus negocierile cu partea palestiniana la Camp David. Chiar daca va detensiona criza guvernamentala pe care a lasat-o in urma sa la plecarea spre Washington, va reusi el sa scape de un scrutin anticipat?

Ce sanse mai are pacea acum? Mici. Chiar daca au esuat, negocierile din Statele Unite au inregistrat progrese substantiale, dupa cum spunea si liderul american Bill Clinton. Iar unul dintre acestea este chiar faptul ca, pentru prima oara, negociatorii israelieni si palestinieni au discutat cele mai dificile subiecte din conflictul lor vechi de 52 de ani - soarta refugiatilor palestinieni, granitele viitorului stat palestinian si, cel mai greu dintre toate, statutul Ierusalimului. La Camp David, pozitiile celor doua parti erau mai apropiate ca niciodata. Din cauza disputei asupra Orasului Sfant, negocierile au esuat.

Dar Bill Clinton, care a depus eforturi aproape disperate pentru ajungerea la un acord, nu poate sa accepte infrangerea. El tine cu tot dinadinsul sa-si incheie cel de-al doilea mandat cu un succes. Cu succesul incheierii unui acord final de pace in Orientul Mijlociu, chiar daca nimeni nu garanteaza aplicarea si respectarea lui. El nu renunta. Asa ca isi trimite emisarul in Orientul Mijlociu, pentru a vedea daca mai este posibil un dialog intre cele doua parti. Dar timpul este necrutator, pentru ca nu mai sunt decat sase saptamani pana la termenul limita stabilit de palestinieni - 13 septembrie. aase saptamani in care extremistii nu vor sta degeaba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO