Politică

Alianta s-a razgandit: referendumul din secuime este legal

14.02.2007, 18:37 20

Dupa ce o zi intreaga au acuzat ca referendumul din secuime este ilegal si neconstitutional liderii Aliantei D.A. s-au razgandit. Acestia au revenit asupra propriilor pozitii in aceasta chestiune: referendumul este de fapt un "sondaj legal si constitutional".
Insa acest lucru nu inseamna ca apele s-au calmat. Liderul informal al secuimii, Laszlo Tokes, a cerut ieri presedintelui Ungariei, aflat in vizita in Romania, sa-i protejeze pe cei care, sustine Tokes, au fost atacati din cauza acestui referendum. Tonul pe care a facut-o anunta iminenta punere sub acuzare a celor care au organizat referendumul. Insa departe de a se intampla astfel, liderii PNL si PD, intr-o intrunire pe care au avut-o luni seara, cu Constitutia in fata au ajuns la concluzia ca referendumul din secuime nu a incalcat in niciun fel legea fundamentala a tarii. "Ministerul Afacerilor Interne nu avea niciun motiv sa se autosesizeze", a aratat ministrul Vasile Blaga.
Presedintele Traian Basescu si-a reevaluat si el afirmatiile in care sustinea ilegalitatea si neconstitutionalitatea referendumului, argumentand ca ceea ce a spus a fost gresit interpretat.
Concluzia liderilor aliantei este intarita si de Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional, care a declarat pentru Ziarul Financiar: "Aceasta consultare din secuime nu a incalcat in niciun fel legea fundamentala, desi nu se poate vorbi de un referendum, pentru ca nu a fost organizat conform prevederile constitutiei in acest sens. Este vorba de fapt de o consultare sui-generis, care se situeaza dincolo de cadrul constitutional si care nu poate avea efecte juridice". CNS a demarat la finele saptamanii trecute o consultare a populatiei din judetele Mures, Harghita si Covasna cu privire la o eventuala autonomie teritoriala a acestei regiuni. CNS, care a sustinut mereu ca demersul sau este constitutional si democratic, intentioneaza sa foloseasca rezultatele consultarii intr-o nota de fundamentare la proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc care se afla in prezent la Senat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO