Politică

Basescu il vrea pe Emil Boc in fruntea Partidului Democrat

01.06.2005, 19:24 11

Emil Boc - presedinte, Adriean Videanu - prim-vicepresedinte si Vasile Blaga - secretar general este ultima varianta vehiculata pentru presedintia Partidului Democrat.

Solutia a fost gasita la Cotroceni, unde presedintele Traian Basescu i-a chemat luni seara, la discutii, pe cei trei lideri ai partidului, au declarat pentru ZF surse din conducerea partidului.

Presedintele interimar al PD Emil Boc anuntase acum o saptamana ca va candida la presedintia partidului cu o motiune populara. Vicepresedintii Adriean Videanu si Vasile Blaga sunt si ei dispusi sa mute partidul pe culoarul dreptei populare. Ultimii doi nu au anuntat inca public din ce postura vor sustine aceasta formula doctrinara, desi se acreditau mai multe variante in acest sens: o cursa de trei, in care sa participe Boc, Blaga si Videanu sau una de doi in care s-ar infrunta Emil Boc sustinut de Sorin Frunzaverde si Vasile Blaga sprijinit de Adriean Videanu.

Partidul va lua in calcul in desemnarea candidatilor la sefia partidului si dorinta presedintelui Traian Basescu, fost lider al PD pana in decembrie anul trecut. Basescu i-a convocat Cotroceni pe Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga si pe promotorul curentului popular in partid, Sorin Frunzaverde, pentru a le expune viziunea sa asupra viitorului partidului, au declarat pentru ZF surse de la conducerea PD.

Basescu vrea ca Emil Boc sa fie singurul candidat la presedintia PD, sprijinit de Videanu si Blaga din postura de presedinte executiv, respectiv secretar general. Sorin Frunzaverde si-ar mentine astfel functia de vicepresedinte, au spus aceleasi surse. 15 minute a durat discutia de la palatul prezidential, iar cei patru nu au avut obiectii la varianta propusa de Basescu, au adaugat sursele citate.

Majoritatea liderilor democrati au acceptat deja sa lase la o parte istoria social-democrata a formatiunii si sa-si asume doctrina de dreapta, pentru care a facut lobby vicepresedintele Sorin Frunzaverde.

Obiectii au insa alti lideri ai Partidului Democrat care acuza lipsa unei dezbateri reale asupra doctrinei partidului. Vicepresedintele Radu Berceanu le va cere astazi colegilor sa separe dezbaterea legata de doctrina de cea privind persoanele care vor asigura conducerea partidului. El ar vrea ca la conventia din 25 iunie cei 4.000 de delegati sa-si spuna parerea despre orientarea doctrinara si sa aleaga intre social-democratie si dreapta populara in cunostinta de cauza. Alegerile pentru presedinte si vicepresedinti ar urma sa aiba loc dupa doua saptamani, mai propune Radu Berceanu.

In aceeasi tabara a nemultumitilor se afla si vicepresedintele Liviu Negoita, si deputatul Costica Canacheu (secretar executiv). Acesta din urma a declarat pentru ZF ca, in functie de discutia de maine din BPN, ia in calcul depunerea unei motiuni social-democrate pentru presedintia partidului. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24