Politică

Basescu: Programul de reducere a salariilor si pensiilor nu apartine FMI-ului. "Sa ne trezim la realitate!"

Basescu: Programul de reducere a salariilor si pensiilor nu apartine FMI-ului. "Sa ne trezim la realitate!"
09.05.2010, 15:27 16

"Ar fi nedrept daca vreodata cineva ar acuza FMI de acestprogram", a spus presedintele Romaniei, Traian Basescu, intr-odeclaratie de presa, facand referire la programul de reducere asalariilor bugetarilor si a pensiilor. "Programul negociat cu FMIeste un program al Guvernului Romaniei".

"Nu mi se pare suficient modul in care au fost clarificateelementele programului", a mai spus presedintele. "Obiectivul majoral guvernului a fost sa nu fie crescuta fiscalitatea".

Presedintele Traian Basescu a spus ca daca salariile si pensiilenu sunt reduse, Romania va fi nevoita sa angajeze un nou creditextern, ceea ce ar insemna "amanetarea" viitorului tarii si amilioane de romani.

"In privinta discutiilor de astazi, am precizat ca nu FMI va maiputea fi acuzat de neindeplinirile programului. FMI-ul a fost deacord cu programul propus de guvern cu conditia ca acesta sa fiepus in practica", a completat Basescu.

Statul roman trebuie sa plateasca pana la sfarsitul acestui an10,007 miliarde euro pentru a acoperi creditele.

"Trebuie sa nu mai vindem romanilor falsuri ori de cate orisuntem in campania electorala", a fost concluzia trasa depresedintele Romaniei. "Sa ne trezim la realitate!" a mai spusBasescu.

In privinta discutiilor cu sindicatele, presedintele a declaratca se va constitui un grup de analiza la care sa participeguvernul, sindicatele si patronatele si presedintia Romaniei pentruca in urmatoarele sase luni sa se gaseasca solutii pentru a"cheltui mai eficient" de la 1 ianuarie. "Ceea ce propun romaniloreste sa prevenim grecizarea tarii", a mai spus Basescu.

Acesta a declarat ca a convenit asupra imbunatatirii legislatieiprivind evaziunea fiscala si piata muncii, stabilirea unor criteriicomune in vederea reglementarii in munca din sectorul bugetar.

De asemenea, presedintele a spus ca in urma discutiilor cusindicatele a hotarat ca functionarii publici sa fie protejati destat in momentul in care deciziile luate de acestia sunt atacate ininstanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO