Politică

Boc: Coaliţia nu a discutat majorarea salariilor; obiectivul e ca din 1 ianuarie să fie recuperări

Boc: Coaliţia nu a discutat majorarea salariilor; obiectivul e ca din 1 ianuarie să fie recuperări

Autor: Alina Novaceanu - Mediafax

01.08.2011, 14:04 332

Premierul Emil Boc a declarat,luni, că în coaliţie nu s-a discutat despre o eventuală majorare asalariilor începând cu luna octombrie 2011, el precizând căobiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 să înceapă recuperareadiminuării salariale.

"Legat de eventuala majorare asalariilor începând din luna octombrie, nu a fost o asemeneadiscuţie în cadrul coaliţiei. Obiectivul nostru este ca începânddin 1 ianuarie să începem recuperarea salarială, dar aceastadepinde de creştere economică, de încadrarea în plafonul pentrubani alocaţi pentru 2012 şi aceste lucruri se vor discuta la legeabugetului pentru anul 2012", a declarat premierul Emil Boc dupăşedinţa BPN al PDL.


Şi ministrul FinanţelorPublice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că este prematur să sevorbească despre majorarea salariilor, el precizând din nou cărectificarea bugetară vizează bani pentru investiţii şi plataarieratelor.



Coaliţia a decis, în şedinţa de luni, majorarea salariilorbugetarilor de la 1 octombrie, a declarat, pentru "Gândul", VarujanPambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, precizând căs-a discutat despre un procent de 5%

Pambuccian a precizat că înşedinţa coaliţiei s-a decis majorarea salariilor bugetarilor de la1 octombrie.



"S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, darrămâne să mai discutăm procentul cu care se vor majora. Să vedemdacă este o măsură sustenabilă", a adăugat Pambuccian.



Preşedintele Traian Băsescu a precizat, duminică, într-o conferinţăde presă, că face un apel "la seriozitate" din partea partidelorpolitice, în special a celor ce alcătuiesc majoritateaguvernamentală, subliniind că "nu este de tolerat niciun fel depopulism".

"Chiar mă distram - mădistram, e greşit spus, am avut aproape un sentiment de revoltă -,vedeam politicieni care n-au avut curaj să anunţe măcar o măsură deausteritate, în schimb de câteva zile anunţă măririle de salarii,de pensii, de adaosuri... Apel la toţi cei predispuşi să facă unmare rău României - ruperea echilibrelor fragile în care ne aflămşi care s-au obţinut cu costuri extrem de ridicate din parteapopulaţiei... Este un apel la raţiune. Sunt convins că oricâteeforturi de discreditare s-ar face, până la urmă românii vorînţelege că am făcut nu ce ne-a plăcut - că nimănui nu-i place săia bani din salarii, să introducă taxe suplimentare, impozite pepensii sau să ia măsuri de austeritate -. Nu le-a făcut nimeni cuplăcere, dar le-am făcut pentru că a trebuit. Şi din cauza unorpoliticieni nu este de tolerat stricarea acestor echilibre şiimplicit revenirea la o situaţie dificilă", a spus TraianBăsescu.


Guvernul consideră că existăspaţiu fiscal pentru creşterea salariilor din sectorul public, daro majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a număruluiangajaţiilor bugetari, consideră şeful misiunii FMI de evaluare aacordului stand-by, Jeffrey Franks.

"Guvernul va lua o deciziereferitor la cât de mare va fi creşterea (salariilor bugetarilor-n.r.) sau momentul în care va fi adoptată. Nu ar fi înţelept nicidin partea mea, nici din partea lor, să spunem în acest moment careva fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.)există spaţiu pentru creşterea salariilor, dar trebuie să aşteptămpână la acel moment pentru a fi siguri. Creşterea salariilor poateavea loc doar dacă există un număr satisfăcător de angajaţi însistemul bugetar. Există încă o supraangajare în sectorul public",a spus Franks.

Atât în precedentul acord cuFMI, cât şi în actuala înţelegere cheltuielile cu personalul suntlimitate în sume absolute, iar orice majorare salarială esteposibilă doar în acest spaţiu.



În acordul încheiat în luna mai, Guvernul se angajase la reducereapersonalului bugetar în limita a 1,29 milioane de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO