Politică

CNA, in pericol sa-si piarda independenta

26.02.2004, 00:00 10



Pe fondul conflictului deschis dintre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Parlament, PRM propune o lege care ar avea drept scop demiterea mult mai facila a membrilor acestei institutii. Daca aceasta initiativa ar fi votata si ar deveni lege, ar face posibila schimbarea membrilor Consiliului pe criterii politice. Mai precis, partidul la putere - care de obicei detine majoritatea parlamentara - ar putea schimba membrii CNA numiti in timpul regimului politic precedent.



Asa cum precizeaza acum legea, membrii Consiliului pot fi demisi la in cazul in care au fost condamnati penal, daca sunt in incapacitatea de a-si exercita mandatul, ori la propunerea Comisiilor parlamentare de cultura. Acum, mai multi parlamentari PRM propun ca membrii CNA sa poata fi demisi si "in cazul incalcarii repetate si grave a atributiilor ce le revin conform legii", ori la propunerea a 50 de parlamentari. Demiterea ar urma sa fie aprobata cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti in sala la sedinta respectiva. PRM a justificat aceasta propunere prin nevoia de a da eficienta controlului parlamentar asupra CNA. Initiativa PRM vine in contextul unui conflict fara precedent izbucnit intre Consiliul National al Audiovizualului, reprezentat in aceasta disputa de presedintele Ralu Filip, si parlamentari. Conflictul a plecat de la diferentele de opinii in ceea ce priveste publicitatea electorala. De o parte, parlamentarii au modificat legea electorala astfel incat publicitatea politica sa se difuzeze distinct de cea comerciala in campania electorala. Ralu Filip a atras atentia ca aceasta diferentierea dintre clipurile politice si comerciale contravine normelor europene in materie, fapt cofirmat la scurt timp de Comisia Europeana. Parlamentarii au luat pozitia lui Filip la modul personal, ca pe un afront, si nu numai ca au refuzat sa modifice legea ci, PRM a cerut demiterea presedintelui CNA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24