Politică

PDL, în corzi după ce a pierdut puterea neaşteptat. Ce fac Ungureanu, Boc & co.

PDL, în corzi după ce a pierdut puterea neaşteptat. Ce fac Ungureanu, Boc & co.

Mihai Răzvan Ungureanu (dreapta) (43 de ani) nu a rezistat în fruntea Guvernului decât 78 de zile. Cel mai „promiţător“ prim-ministru a căzut la prima moţiune de cenzură, trădat de ai săi şi mai nimeni nu înţelege de ce. De pe urma celor două luni şi jumătate de guvernare nu se vede mai nimic. De la „cel mai tânăr premier“ (de până atunci) la „guvernul cu cea mai scurtă viaţă“ nu a fost decât un pas

Autor: Iulian Anghel

30.04.2012, 00:04 1764

Căderea Guvernului Ungureanu a adus o fierbere nemaîntâlnită până zilele trecute în partidul de guvernământ, PDL, aflat şi aşa într-o pierdere majoră de viteză.

Imediat după ce preşedintele partidului, Emil Boc, a anunţat că PDL nu va desemna pre­mierul, lăsând, aşadar, guvernarea în mâi­nile opoziţiei care preia puterea încă de di­na­inte de alegeri, democrat-liberalii au in­trat în şedinţă, în vreme ce premierul demis, Mihai Răzvan Ungureanu, a dispărut din scenă nu înainte să anunţe: "Nu mi-am spus ultimul cuvânt!" Ce vrea să însemne acest lu­cru? Ungureanu şi-a petrecut weekend-ul la Neptun, acolo unde s-a aflat şi preşedintele Traian Băsescu.

Ungureanu a însemnat pentru PDL, la mo­­mentul instalării sale în fruntea Guver­nu­lui, speranţa relansării. O prestaţie bună a lui Ungureanu ar fi urmat să se răsfrângă asupra PDL. Dar acest scenariu nu mai este de ac­tua­litate. Ce mai este de făcut acum? Un­gu­rea­nu a lăsat, în trecut, să se înţeleagă că ar pu­tea să-şi creeze o mişcare politică. La fi­nalul săptămânii au circulat zvonuri că ar ur­ma să fie instalat în fruntea PDL, în locul lui Emil Boc, dar totul rămâne la stadiul de ipo­te­ză. În partid sunt însă voci (Radu Berceanu, de exemplu) care susţin că Boc ar trebui să demisioneze din fruntea partidului şi să fie instalată o nouă conducere. Alţii, dimpotrivă, spun, precum Vasile Blaga, că Boc trebuie să rămână. Blaga a fost rivalul lui Emil Boc la ultimele alegeri din PDL. Dar ulti­mul a câştigat partida având sprijinul ex­pli­cit al preşedintelui Traian Băsescu. Ce s-a decis la sfârşitul săptămânii a fost ca Blaga să preia o mare parte din atribuţii în partid şi să-i orga­nizeze campania electorală, în vreme ce Boc se întoarce la Cluj, acolo unde va în­cer­ca să se relanseze candidând la primăria oraşului.

Boc lasă, aşadar, Bucureştiul în mâinile lui Vasile Blaga care va avea un cuvânt greu de spus în viitor. Formal, Boc conduce parti­dul. Practic, Blaga va fi cel mai puternic om din PDL. În privinţa lui Ungureanu, strategia ar putea fi pregătirea sa pentru a can­dida la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Cel puţin teoretic, PDL nu a pierdut definitiv partida. Practic, mandatul guver­nu­lui desemnat ţine până la alegeri. Apoi, pre­şe­din­tele Traian Băsescu este cel care desem­nea­ză un nou candidat pentru poziţia de prim-ministru. Cât timp este la Cotroceni, el face cărţile. Poate să-l desemneze sau nu din nou pe Ponta să formeze Guvernul. Este aproape obligat să o facă, dacă USL câştigă peste 50% din voturi. Dacă nu, orice este po­sibil, chiar şi ipoteza revenirii PDL la putere într-un fel sau altul.

Până atunci urgenţa o reprezintă alegerile locale din 10 iunie. Acestea au indicat întot­dea­­una tendinţa la alegerile generale. O victorie a lui Boc la Cluj sau a altor candidaţi în oraşele importante ar putea da speranţe par­tidului şi l-ar putea mobiliza, într-un mo­ment în care mai strânge între 15 şi 17% din in­tenţiile de vot ale electoratului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO