Politică externă

A murit un lider reformist chinez

18.01.2005, 00:00 27

Unul dintre reformatorii Chinei comuniste, Zhao Ziyang, fost premier si fost secretar general al Partidului Comunist Chinez, a murit, ieri dimineata, la spital, unde se afla de mai multe zile in coma.
Zhao este cel care a propus Chinei comuniste cateva dintre principiile care aveau sa transforme aceasta tara in ceea ce a devenit astazi. Bucurandu-se de un protectorat privilegiat din partea liderului istoric chinez, Deng Xiaoping, Zhao a fost cel care l-a convins pe acesta sa introduca economia de piata, sa acorde presei libertate de exprimare. Tot el a fost cel mai vocal sustinator al deschiderii portilor Chinei autarhice catre investitorii straini, introducerea initiativei private sau desfiintarea comunelor ca forma de organizare in aceasta tara.
Curentul pe care l-a impus acest politician in China a capatat si un nume:- neo-autoritarism; cel care a dus China la parametrii economici de astazi.
Nu a mers pana la capat cu ideile, pentru ca i-a speriat pe comunistii chinezi. Mai precis, in 1989, cand in piata Tienanmen se stransesera zeci de mii de oameni care cereau mai multa libertate, Zhao a fost cel care in discutiile liderilor de la Beijing s-a opus masacrarii demonstrantilor. Deng Xiaoping l-a tradat, trecand de partea conservatorilor comunisti. A fost momentul in care a intrat in dizgratia comunistilor - de aici a inceput domiciliul sau fortat, atunci au incetat aparitiile sale publice. Tot de atunci a inceput insa si gloria sa internationala - este politicianul chinez inzestrat in lucrarile oamenilor de stiinta cu cele mai puternice, mai pline de consideratie epitete dintre liderii chinezi.
La 15 ani de la acele evenimente, numele sau nu mai spune prea multe tinerei generatii. Presa chineza si istoria recdenta ale acestei tari nu i-au uitat numele. Ieri, cand, dupa cum spunea fiica sa, si-a recapatat libertatea murind, presa centrala de la Beijing a anuntat intr-o stire de o propozitie ca Zhao Ziyang nu mai este. Avea 85 de ani.
A fost mai multa rumoare inafara Marelui Zid. Autoritatile din Taiwan si Japonia au cerut Chinei sa promoveze reforme democratice, in timp ce presedintele portughez, aflat in vizita la Macao, a elogiat "moderatia" fostului lider al Partidului Comunist.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24