Politică externă

Rusia respinge dialogul cu NATO pe tema armelor conventionale

19.07.2007, 19:48 12

Rusia a respins ieri propunerea NATO de a discuta pe tema suspendarii de catre Kremlin a aplicarii Tratatului pentru Fortele Conventionale din Europa (CFE), desi declarase ca va ramane deschisa oricarei forme de dialog legata de acest subiect. Totusi, Moscova spune ca nu-si va desfasura pentru moment rachetele la granitele UE.
"Nu vad niciun interes pentru o astfel de conferinta, deoarece pana acum pozitia NATO fata de Tratatul CFE nu s-a modificat", a declarat seful departamentului pentru Acorduri Internationale din Ministerul rus al Apararii, generalul Evgheni Bujinski, citat de agentiile ruse de presa. Generalul Bujinski a mai precizat ca suspendarea aplicarii Tratatului CFE de catre Rusia nu inseamna o sporire a trupelor armate la frontiera sa vestica.
"Acest lucru nu inseamna deloc o sporire a fortelor noastre armate, iar presedintele nostru (Vladimir Putin - n.n.), ministrul apararii (Anatoli Serdiukov - n.n.) si seful Statului Major au discutat pe aceasta tema. Rusia nu prevede o sporire a fortelor sale armate la frontiera vestica", a subliniat el.
Kremlinul a anuntat sambata semnarea de catre presedintele rus, Vladimir Putin a unui decret prin care suspenda participarea Rusiei la Tratatul cu privire la Fortele Armate Conventionale din Europa (CFE), tratat important pentru securitatea europeana de dupa Razboiul Rece. Putin a afirmat ca va ingheta orice obligatie militara pe care o presupune CFE din cauza ca statele NATO nu au modificat textul tratatului care a fost amendat la Istanbul in 1999.
NATO si-a exprimat luni ingrijorarea, dupa decizia Rusiei de a suspenda, incepand cu 12 decembrie, aplicarea Tratatului CFE si a facut apel la un "dialog constructiv" pentru a-l mentine.
Tratatul pentru Fortele Conventionale din Europa (CFE) a fost semnat la Paris la 19 noiembrie 1990 de tarile membre ale Tratatului de la Varsovia si NATO. Acesta prevedea reducerea considerabila de catre ambele parti a fortelor armate si armamentelor si respectarea unui oarecare echilibru intre Occident si Orient. El a intrat in vigoare in 1992, iar in 1999 la summit-ul NATO de la Istanbul a fost modificat luand in considerare destramarea URSS si desfiintarea Pactului de la Varsovia. Atunci, Rusia si-a luat angajamentul de a-si retrage trupele din Transnistria si Georgia. Rusia nu si-a respectat angajamentul, iar NATO a refuzat sa revizuiasca tratatul la cererea acesteia.
"In ceea ce priveste desfasurarea de rachete cu raza scurta si medie de actiune in partea vestica a Rusiei, de exemplu in regiunea Kaliningrad, nu vad un interes pentru moment", a mai declarat generalul Bujinski.
In schimbul refuzului de a discuta despre decizia de a se retrage din CFE, Rusia a propus elaborarea unui nou acord de limitare a fortelor armate in Europa, a declarat un inalt oficial militar rus. Seful departamentului pentru Acorduri Internationale din Ministerul rus al Apararii, generalul Evgheni Bujinski, a apreciat ca toate partile ar trebui sa coopereze pentru un tratat CFE nou sau adaptat, precizeaza Interfax.
Bujinski a adaugat ca Statele Unite si Rusia trebuie sa colaboreze pentru un acord privind reducerea armamentului strategic "mai simplu", care sa inlocuiasca actualul pact, care expira in decembrie 2009. El a mai propus tarilor interesate si utilizarea unei baze radar, in curs de constructie la Armavir, in sudul Rusiei, pentru monitorizarea Iranului.
Refuzul Rusiei de a discuta despre retragerea sa din tratat vine pe fondul unei situatii tensionate intre Moscova si Vest. In prezent, Moscova se afla intr-o relatie incordata cu Londra din cauza anuntului Marii Britanii de a expulza patru diplomati rusi, in urma refuzului Rusiei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in asasinarea fostului agent KGB, Alexander Litvinenko.
Situatia a incordat si relatiile dintre Londra si Bruxelles. Londra s-a asteptat la un raspuns imediat si benefic din partea Portugaliei, care asigura guvernarea rotativa a Uniunii Europene, dar aceasta a intarziat sa-l ofere, desi intr-un final, UE a anuntat, formal, ca sprijina Londra. Oficialii de la Berlin au spus insa ca gestul Marii Britanii este exagerat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO