Politică

Şedinţa Parlamentului s-a încheiat. Urmează publicarea în Monitorul Oficial

Şedinţa Parlamentului s-a încheiat. Urmează publicarea în Monitorul Oficial

Autor: Andi Manciu

27.08.2012, 17:55 1105

Şedinţa Parlamentului în care a fost citită hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie s-a încheiat, următorul pas fiind publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Hotărârea a fost citită de către judecătorul Ştefan Minea, moment în care parlamentarii USL au ieşit din sală.

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat presei că parlamentarii USL au decis să părăsească sala de şedinţă a plenului reunit în semn de protest faţă de hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie şi reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni.

"Atitudinea noastră de a părăsi sala nu exprimă, de fapt, decât un singur lucru foarte clar şi anume că, aşa cum am constatat şi am declarat şi în trecut, hotărârea CC desconsideră votul majorităţii cetăţenilor români, încălcând astfel un principiu democratic fundamental, şi anume că democraţia se exprimă prin voinţa cetăţenilor. Faţă de această situaţie de încălcare a unor norme elementare chiar de către Curtea Constituţională, am hotărât să părăsim sala în semn de protest, semnalând astfel cetăţenilor, tuturor celor care observă viaţa politică românească, că suntem într-o situaţie de abuz, într-o situaţie de anormalitate faţă de care nu putem să rămânem pasivi", a susţinut Tăriceanu la ieşirea din sala de şedinţă.

La şedinţa plenului au venit doar patru din cei nouă judecători ai Curţii, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu, Iulia Motoc şi Ştefan Minea.

Şedinţa a început la ora 17.10, cu o întârziere de peste două ore.

Preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a anunţat că sunt prezenţi 238 de parlamentari, în condiţiile în care cvorumul de lucru este de 216 parlamentari.

După ce Parlamentul a luat act de hotărârea Curţii, documentul se publică în Monitorul Oficial, moment de la care Traian Băsescu urmează să îşi reia atribuţiile de preşedinte.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de CC, Curtea a confirmat rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi a constatat că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU". Totodată, CC a constatat că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (2) din Legea referendumului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO