Politică

Tensiunile se fac simţite. Consiliul European “începe” cu o amânare

Tensiunile se fac simţite. Consiliul European...

Autor: Iulian Anghel

22.11.2012, 19:53 352

Deschiderea summit-ului UE în cadrul căruia ar urma să fie stabilit bugetul pentru exerciţiul financiar 2014-2020 a fost amânată cu cel puţin o oră şi jumătate, de la ora 20.00 (ora României) spre orele 22.00.

Şefii de state sau de guverne vor sta, aşadar, toată noapte la discuţii care se anunţă extrem de tensionate şi nu este exclus un eşec.

Împărţirea celor 1.000 de miliarde de euro (minus 100 mld. euro sau 200 mld. euro) a pus UE în două tabere – unii care vor ca bugetul să fie mai mic, deci contribuţia naţională mai mică şi alţii care nu vor reduceri de fonduri tocmai pentru că sunt beneficiari neţi.

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy (care urmează să anunţe o nouă propunere de buget, după ce prima propunere care prevedea reducerea cu 75 mld. euro a bugetului de 1.033 mld. euro avandat de Comisia Europenă a fost respinsă) şi preşedintele Comisiei Europene Durao Barroso au avut întâlniri astăzi cu toate delegaţiile, inclusiv cu cea a României condusă de preşedintele Traian Băsescu.

Nu s-a negociat nimic, ţările au prezentat “liniile roşii” peste care nu sunt dispuse să treacă.

“Toată lumea va trebui, să facă un compromis în negocierile pentru bugetul multianual şi nu este exclus ca un nou summit să fie necesar pentru a se ajunge la un acord”, a opinat cancelarul german Angela Merkel.

Una dintre “liniile roşii” ale României este cea legată de condiţionarea acordării de fonduri viitoare de gradul de absorbţie curent, o astfel de prevedere dezavantajând România recunoscută ca fiind codaşa Europei la absorbţia de fonduri. Va fi însă foarte greu ca România să reuşească să elimine o astfel de condiţionalitate pentru că, foarte probabil, propunerea anunţată de Rompuy a fost cerută de Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO