Politică

USL demarează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu

USL începe o nouă procedura de suspendare din funcţie lui Traian Băsescu

Foto: Ovidiu Micsik

Autor: Iulian Anghel

21.11.2011, 12:26 1311

Uniunea Social Liberală (USL) a anunţat demararea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Opoziţia susţine că şeful statului a încălcat Constituţia în momentul în care a afirmat, săptămâna trecută, că nu există bani pentru majorarea pensiilor, drept urmare acestea nu vor fi majorate, indiferent de ce va spune Curtea Constituţională care a fost sesizată pe această speţă.

Opoziţia are voturi suficiente pentru demararea procedurii de suspendare, dar nu şi majoritatea (236 de voturi) pentru suspendarea preşedintelui.

Procedura de suspendare este complicată. Opoziţia strânge semnăturile necesare (un sfert din numărul parlamentarilor), după care trebuie să fie alcătuită o comisie de anchetă parlamentară, iar Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe şi ea asupra obiecţiilor de neconstituţionalitate ridicate de contestatarii preşedintelui.

Este greu de crezut că preşedintele poate fi suspendat. El trebuie suspendat cu votul a jumătate din numărul parlamentarilor (236). Opoziţia nu dispune de acest număr de voturi având 18 parlamentari mai puţin decât partidele puterii.

In istoria postrevoluţionară au fost iniţiate două proceduri de suspendare, una împotriva preşedintelui Ion Iliescu, în 1995, eşuată, şi una în 2007 împotriva preşedintelui Traian Băsescu care a avut succes.

Referendumul care a fost organizat o lună mai târziu l-a repus pe preşedintele Băsescu în funcţie, cu un vot zdrobitor, 75% dintre cei care au votat pronunţându-se împotriva demiterii preşedintelui.

Şeful statului poate fi suspendat de Parlament pentru fapte grave, dar poporul este cel care se pronunţă, prin referendum, dacă el este demis sau nu în urma suspendării. Pe perioada suspendării preşedintelui, şeful Senatului (Mircea Geoană în cazul de faţă, pe care PSD doreşte să-l dea afară din partid) devine preşedinte interimar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO