Prima pagina

Cand toti vand, Broadhurst si ai sai cumpara

11.09.2000, 00:00 14



Fondurile de investitii Broadhurst, Lindsell si Ivington, care apartin de New Century Holdings (NCH)-SUA, au lansat in ultima perioada o adevarata ofensiva pe piata bursiera romaneasca, incercand sa-si consolideze pozitiile in societatile detinute.

Ultima actiune in acest sens este oferta de cumparare lansata pentru 16,6% din Electroaparataj Bucuresti, in valoare de 21,9 mld. lei. In ultimele saptamani aceste fonduri au mai lansat oferte de cumparare pentru Asirom (185 mld. lei), Otelinox, Prodaliment Bucuresti (4,6 mld. lei).

Cristian Andrei Siminel, reprezentantul in Romania al NCH, spune ca "nu este vorba despre o ofensiva, ci despre o aparare activa a investitiilor". "In aceeasi situatie, se afla si cele cinci SIF, fiecare fiind angrenata in sute de procese de protectie a investitiilor.

Ceilalti investitori straini fie au renuntat la o pozitie activa, fie au vOndut toate detinerile in societati si au inchis capitolul RomOnia", a comentat pentru Ziarul Financiar Andrei Siminel.

Achizitiile si apararea drepturilor de actionari minoritari au deranjat multe societati si pe actionarii lor majoritari, cazul cel mai cunoscut fiind cel de la Automobile Dacia.

"Este bine ca exista un operator mai activ pe piata. Acum e clar ca anumite companii sunt subevaluate. Acestea au piata asigurata si potential de crestere si este o decizie intelepta de a cumpara acum. Ei (NCH-n.r.) vor sa isi mareasca detinerile. Multe actiuni au scazut in termeni reali, adica in dolari, dar si in termeni nominali", a apreciat Claudiu Simulescu, directorul de operatiuni la Capital Securities.

El este de parere ca Broadhurst are probleme ca actionar minoritar in societati si a decis sa isi mareasca pozitia pentru a avea un cuvant de spus in aceste societati, pentru ca altfel s-ar putea ca investitia sa nu fie rentabila.

NCH este o societate de management a investitiilor care administreza 12 fonduri de investitii americane, din care trei activeaza pe piata romaneasca. Andrei Siminel spune ca pana acum in Romania a investit "peste 200 mil.$", dar ca fondurile nu au realizat profit din cauza sistemului juridic.

"Ceea ce se intOmpla in RomOnia din perspectiva actionarilor minoritari este de neconceput in tarile dezvoltate. Multi manageri de societati se centreaza pe afaceri personale si considera bunurile societatii ca fiind ale lor, sau ale grupului din care fac parte.

Lipsa protectiei a actionarilor, precum si inconsecventa juridica au dus la discreditarea pietei bursiere si prabusirea acesteia.

Din pacate, legea este inadecvata, instantele sunt nepregatite pentru asemenea cazuistica, iar procuratura nu dispune de instrumente active" a mai spus reprezentantul NCH.

Fondurile administrate de NCH au cumparat masiv si in societati care detin spatii comerciale. In acest moment fondurile detin peste 300.000 de metri patrati la nivelul intregii tari. Valoarea totala a investitiilor este de cateva zeci de milioane de dolari. In Bucuresti detine 14.000 de metri patrati.

Andrei Siminel spune ca in societatile unde a reusit sa detina pachetul majoritar acestea incep sa mearga pe profit. "Aceasta situatie nu este expresia priceperii noastre, nici a unor societati foarte bune, ci pur si simplu a unei administrari corecte.

Plata managementului functie de performanta, precum si calitatea intrinseca joaca un rol important in ceea ce priveste aceste rezultate. Este adevarat ca suntem intr-o cautare continua de manageri inteligenti, corecti si dedicati" a conchis Andrei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO