Bănci și Asigurări

Patru fonduri de pensii facultative noi intra pe piata

13.08.2008, 18:38 18

Patru noi fonduri de pensii facultative sunt in faze avansate de autorizare si vor fi lansate in scurt timp, ducand astfel numarul fondurilor prezente pe piata la 12, afirma Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Companiile care vor lansa aceste fonduri sunt Interamerican Pensii (doua fonduri), Aviva Asigurari (un fond) si Asirom Concordia (un fond). "Potentialul pietei de pensii facultative este foarte mare. In cazul in care se va aproba majorarea deductibilitatii fiscale pentru contributiile platite, va fi loc pentru mai mult de 15 fonduri pe piata anul viitor", considera Oancea.
CSSPP a propus Ministerului de Finante majorarea deductibilitatii fiscale pentru contributiile platite fondurilor de pensii facultative diferentiat in functie de veniturile clientilor, deductibilitatea maxima fiind de 1.000 de euro pe an.
In prezent, deductibilitatea este de 200 de euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Interamerican Pensii si Asirom Concordia fac acum primii pasi in pensii facultative, in timp ce Aviva administreaza deja un fond, Pensia Mea. La sfarsitul lunii iulie, Pensia Mea avea peste 7.700 de clienti si active de circa 1 mil. euro. Interamerican Pensii intentioneaza sa lanseze fondurile Eureko Confort, cu grad de risc mediu, si Eureko Activ, cu grad de risc ridicat. Compania Asirom Concordia, detinuta de asiguratorul Asirom, a fost recent autorizata ca administrator.
Fondurile de pensii facultative au peste 117.000 de clienti, iar pana la sfarsitul anului numarul acestora ar putea ajunge la 200.000. Companiile care activeaza pe piata sunt ING Asigurari, Aviva Asigurari, BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii Private, OTP Garancia, Raiffeisen Asset Management, Asirom Concordia.
CSSPP lucreaza la modificarea normei de calcul al valorii activului net pentru fondurile de pensii obligatorii, deoarece norma actuala lasa loc de interpretari, spune Oancea. "Norma actuala permite inregistrarea veniturilor, in special din instrumentele cu venit fix, inca din momentul achizitiei, insa corect ar fi ca acestea sa se amortizeze pe toata perioada pastrarii activului respectiv", explica presedintele CSSPP.
Prin inregistrarea veniturilor din instrumente cu venit fix, cum ar fi depozitele bancare sau obligatiunile, unele fonduri de pensii afiseaza randamente foarte mari intr-o perioada foarte scurta de timp, pe care in mod normal nu le-ar fi putut obtine. "Vom stabili o regula unitara, astfel incat toare fondurile sa isi calculeze in acelasi mod valoarea activelor. Pana la sfarsitul lunii vom lua o decizie", afirma Oancea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO