Profesii

Cine vine din urmă: „Profesia de dascăl nu este atractivă pentru un student bun pentru că este îngrozitor de prost plătită“. Care este soluţia pentru repararea sistemului de învăţământ?

Cine vine din urmă: „Profesia de dascăl nu este...

Autor: Mihaela Pascari

02.07.2017, 08:00 488

Salariile oferite cadrelor di­dactice şi percepţia tinerilor care nu văd profesia de dascăl ca pe una de prestigiu, atrage cei mai slabi tineri în educaţie, cei care nu au alte opţiuni.

„De la o meserie spre care mergeau doar cei care aveau o vocaţie, de la cea mai preţuită profesie din lume, s-a ajuns la faptul că ajung profesori tinerii care nu au alte opţiuni. După anii ’90, cea mai mare dramă a fost că toate guvernele care au urmat, au tratat această meserie ca pe una ieftină. Profesia de dascăl nu este atractivă pentru un student bun pentru că este îngrozitor de prost plătită“, a spus Măriuca Talpeş, membru al Consiliului Director al Romanian Business Leaders.

Pe lângă salariile mici oferite profesorilor (un profesor debutant câştigă 1.150 de lei pe lună), pregătirea iniţială este un alt motiv pentru care în educaţie ajung cei mai slab pre­gătiţi tineri.  

Una dintre so­luţiile pro­puse pentru a îm­bu­nă­tăţi calitatea pro­fesorilor din în­văţământ este sta­bilirea unui sistem de referinţă pentru eliminarea celor mai slabi profesori.

„În fiecare an 3% dintre profesorii slabi trebuie îndrumaţi către alte joburi“, a spus Măriuca Talpeş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO