Profesii

Ministerul Muncii: Un milion de români muncesc la negru

Ministerul Muncii: Un milion de români muncesc la negru

Autor: Adelina Mihai

23.03.2011, 11:18 44

Adoptarea noului Cod al muncii (care se află în prezent îndezbatere la Curtea Constituţională), dar şi a legii uceniciei şi azilierior (aflate în discuţii la Parlament), vor conduce la oreducere a muncii la negru, iar ministerul Muncii va face oevaluare lunară a contractelor de muncă nou- create, susţineNicolae Ivăşchescu, secretar de stat în ministerul Muncii.

"Angajatorii trebuie să scoată munca la negru la suprafaţă,pentru că există o flexibilizare a pieţei muncii. Avem ţinte, avemun plan de control, în fiecare lună verificăm pe diverse segmentede piaţă. Momentan, în Parlament se discută legea zilierilor şivrem să treacă cât mai repede, aceasta fiind una din legile cu carevom creşte numărul de angajaţi. Avem o statistică conform căreiaexistă în prezent un milion de locuri de muncă la negru. Dorim săcreştem numărul de locuri de muncă legale şi să trecem locurile demuncă nefiscalizate în zona fiscalizată", a spus Ivăşchescu,prezent la cea de-a şasea ediţie a conferinţei de HR "Perspectivepentru HR în 2011: Ce misiune va avea managerul de HR îndezvoltarea companiilor?", organizată astăzi de Ziarul Financiar înparteneriat cu Alico, PeliFilip si Regina Maria.

Ivăşchescu a mai precizat că prin noul Cod al muncii s-au creatfacilităţi pentru ca angajatorul să poată face angajări mai uşor,prin prelungirea perioadei de probă sau prin posibilitateaprelungirii contractelor de muncă pe perioadă dererminată până la operioadă de cinci ani.

Preşedintele Traian Băsescu a folosit în mai multe discursuri dela finele anului trecut cifra de 1,68 milioane de salariaţi caremuncesc la negru, citând o cercetare efectuată de InstitutulNational de Statistica (INS). Atât reprezentanţii INS, cât şi ceiai Inspecţiei Muncii au spus insa la acea vreme că munca la negrunu poate fi cuantificată în număr de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO