Profesii

Munca in strainatate, preferata romanilor

21.04.2003, 00:00 17

Un procent de 12% din romani au in acest moment unul sau mai multi membri din gospodarie care sunt plecati la munca in strainatate, releva un sondaj realizat recent de CURS. O estimare simpla facuta de CURS arata ca circa 900.000 de gospodarii au cel putin o persoana plecata la munca in strainatate, acesti membrii ai familiei trimitand periodic bani familiilor ramase in tara. "Conform sumelor raportate de respondentii din sondaj, media este de aproximativ 200 de euro pe luna pentru o gospodarie. O estimare generala ar arata ca, in conditiile in care s-ar mentine acelasi procent de plecati, ar intra in tara in fiecare an aproximativ doua miliarde de euro din transferurile de bani ale celor care muncesc in strainatate. La acesta suma s-ar putea adauga economiile in valuta cu care cei plecati se intorc acasa", se arata in analiza CURS.
Potrivit estimarilor oficiale, numai prin intermediul Oficiului National pentru Migratia Fortei de Munca circa 30.000 de romani vor pleca anul acesta sa munceasca in strainatate in conditiile in care vor continua discutiile si cu alte tari pentru incheierea unor acorduri in domeniul schimbului de forta de munca. Anul trecut numarul celor care au plecat la munca in strainatate depaseste 25.000. Din estimarile facute asupra veniturilor acestora, cei care au muncit in strainatate au realizat venituri de peste 130 de milioane de euro. Anul trecut, cei mai multi romani au muncit in Germania, si au realizat un venit mediu lunar de 896 de euro - de aproape trei ori mai mare decat salariul mediu pe economie, veniturile totale ale romanilor care au muncit in aceasta tara insumand 2.493 de miliarde de lei. La sfarsitul anului 2002, peste 11.000 de romani se aflau in baza de date a Oficiului, in cautarea unui loc de munca in strainatate.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels