Profesii

România are o rată de ocupare a forţei de muncă cu 15% mai mică faţă de cea a Olandei

Foto Mihai Dăscălescu

Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Corina Mirea

25.08.2013, 20:02 857

România a ajuns la finalul anului trecut la o rată de ocupare a forţei de muncă de aproape 60%, în condiţiile în care ţinta naţională pentru anul 2020 este de 70%, potrivit proiectului „Strate­gia Europa 2020“.

În acelaşi timp, 75% din populaţia Olan­dei cu vârsta de peste 15 ani a lu­crat cel puţin o oră pe săptămână în de­cursul aceluiaşi interval, obiectivul aces­tei ţări fiind ca în următorii şase ani pon­derea să mai crească cu încă 5%, arată cele mai recente date ale Euro­stat, biroul de statistică al Comisiei Eu­ro­pene. În Olanda, statul în care piaţa forţei de muncă temporară este cea mai dezvoltată din Europa, un sfert din angajaţi au contracte de muncă în re­gim temporar, adesea angajatorii în­cheind şi contracte colective de muncă pen­tru angajaţii temporari.

„Ponderea populaţiei ocupate ar putea creşte în următorii ani cu acei 10%, România îşi poate atinge obiec­ti­vul din acest punct de vedere, dar nu­mai dacă se foloseşte de mai multe in­stru­mente flexibile de angajare. Avem un sistem legislativ încă tributar sta­bilităţii în muncă, mai puţin ce-i drept în ultimii ani, dar angajatorii încă se lovesc de o legislaţie rigidă, de o inflexibilitate a contractului individual de muncă şi de taxe sociale prea ridicate, care descura­jea­ză angajările în mediul privat“, este de părere Magda Volonciu, managing partener la SCPA Magda Volonciu şi Asociaţii şi fost secretar de stat în Ministerul Muncii. Ea mai precizează că, pe piaţa muncii din România, deşi s-au făcut paşi importanţi în alinierea la practicile europene şi eliminarea mun­cii la negru, încă mai este loc de adop­ta­re a unor noi forme de angajare, astfel încât salariaţii să nu „reprezinte o piatră atâr­nată de gâtul angajatorilor“. De altfel, în ultimii ani tot mai multe com­pa­nii au început să apeleze la contrac­tele de muncă în regim temporar, anga­jând oameni prin intermediul firmelor de închiriere de muncă temporară, di­mi­nuând astfel birocraţia proceselor de angajare sau restructurare şi bene­fi­ciind de o mobilitate mai mare în rân­dul posturilor din organizaţii. Prin ur­mare, şi riscul de a angaja mai mulţi oameni decât este nevoie este dimi­nuat, iar cei aflaţi în căutarea unui job au parte de mai multe oferte de muncă, având în vedere că un post nu mai poate fi „blocat“ prin contract pe o perioadă nedeterminată.

Deşi România este departe de ra­tele de ocupare a forţei de muncă atin­se de ţări precum Germania, Dane­mar­ca sau Marea Britanie, unde ponderea sa­lariaţilor în total populaţie aptă de muncă variază între 70 şi aproape 73% din numărul total de locuitori,  situaţia locală este mai bună decât în state precum Bulgaria sau Ungaria.

Deşi rata de ocupare a forţei de mun­că din România este sub media eu­ropeană (de 64%), România are o popu­laţie ocupată mai mare decât cea a Gre­ciei, a Spaniei sau a Italiei, unde rata de ocupare variază între 51% şi aproape 57%. Ţinta de ocupare a forţei de muncă stabilită în Strategia Europa 2020 (semnată de statele membre UE în 2010) include populaţia cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani, în timp ce rata de ocupare calculată de Eurostat include numărul de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani care au obţinut venituri pentru cel puţin o oră de muncă lucrată pe săptămână.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.08.2013.