Profesii

Şapte modificări fiscale şi legislative cu impact asupra veniturilor în muncă care vor fi aplicate din 2023

Şapte modificări fiscale şi legislative cu impact...

Autor: Adelina Mihai

24.09.2022, 10:15 4078

ZF a centralizat şapte dintre cele mai importante modificări care vor fi aplicate de anul viitor, într-o perioadă în care antreprenorii, managerii, dar şi freelancerii îşi fac planurile de business pentru 2023.

Obligaţia de a angaja cel puţin o persoană pentru a menţine facilităţile aduse de statutul de microîntre­prindere, creşterea salariului minim pe economie, scăderea plafonului pentru norma de venit în cazul persoanelor fizice autorizate sunt doar o parte dintre modificările fiscale şi legislative cu impact asupra veniturilor din muncă aplicabile din 2023.

Astfel, o microîntreprindere poate beneficia de facili­tatea de plată a impozitului pe veniturile micro­întreprin­derilor de 1% doar dacă are cel puţin un salariat din 2023, potrivit unei modificări aduse de Ordonanţa 16/2022. „Această măsură, care a mai fost valabilă când au apărut microîntreprinderile, vine să restabilească o regulă, aceea că impozitarea muncii este impozitarea muncii, iar impozitarea capitalului e diferită. Din păcate, tot abuzul (folosirea microîntreprinderilor în locul contractelor de muncă) a dus la această măsură“, a explicat Robert Şova, preşedintele CECCAR - Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

O altă măsură care va influenţa bugetele companiilor este creşterea salariului minim. Astfel, salariul minim pe economie ar putea creşte cu 18% din 2023, de la 2.550 de lei brut în prezent la 3.000 de lei brut pe lună din ianuarie 2023, potrivit unei propuneri înaintate de PSD.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO