Profesii

Universitatile straine pleaca cu banii necheltuiti din Romania. Managerii romani nu vor burse de studiu

Universitatile straine pleaca cu banii necheltuiti din Romania. Managerii romani nu vor burse de studiu
19.10.2009, 00:00 106

"AS caracteriza profilul candidatilor romani ca «lazy skeptic»(lenes sceptic - n.r.). Nu cred ca o bursa de studiu inseamna cavor primi bani pur si simplu si ca nimeni nu le va cere nimic inschimb", spune Zoya Zaitseva, Global Operations Manager al QS WorldMBA Tour, targ care a avut loc saptamana trecuta si care a adunatzeci de universitati din strainatate la Bucuresti.

Aproximativ 400 de vizitatori au fost la targul de MBA-uri, insadeocamdata este imposibil de prezentat o statistica cu privire lanumarul celor care au aplicat pentru o bursa. Cu toate acestea, dinprimele date, se pare ca scolile nu vor reusi sa cheltuie baniialocati pentru burse in Romania. Zaitseva precizeaza ca situatia depe piata romaneasca este singulara. "Nu se mai intampla sa nucheltuim banii nicaieri in lume. Grecii sunt putin mai reticenti,insa nu in aceeasi masura ca romanii."

Scoli de business americane, europene si australiene au oferitburse in valoare de 1,6 milioane de dolari la Bucuresti, insaorganizatorii si reprezentantii universitatilor spun ca manageriiromani sunt rezervati cand vine vorba sa aplice la o bursa instrainatate.

Spre exemplu, scoala belgiana de busines Vlerick Leuven Gentpune la dispozitia candidatilor burse anuale in valoare totala de425.000 de euro. In promotia care a terminat anul trecut, scoalabelgiana a avut un roman, iar acum doi ani, doi manageri romani aumers sa studieze la Leuven.

"Oamenii nu cred ca noi chiar oferim burse in valoare de 400.000de euro si nu cerem nimic in schimb. Spre exemplu, avem trei bursecare se adreseaza in special managerilor din Europa Centrala si deEst, unde pot aplica romanii. Anul trecut, nu am cheltuit banii.Este foarte multa reticenta", spune Peter Rafferty, directorInternational Business Development in cadrul Vlerick LeuvenGent.

Refuza burse de studiu

Situatia este cel putin ciudata, in conditiile in care pe piatalocala sunt foarte putine programe care ofera burse de studiupentru programe de master de business, iar costurile urca pana lacateva zeci de mii de euro.

"Am avut o situatie in Budapesta, la CEU, cand o bursa a fostcastigata de o romanca. Bursa acoperea in intregime scolarizarea sio parte din cheltuielile personale, in total era vorba deaproximativ 10.000 de euro pe an. In final, parintii au decis sa nuo lase sa vina la Budapesta la facultate. Este vorba despre foartemulta suspiciune fata de sistem. Daca nu ai incredere, e suficientsa mergi la Budapesta si sa vezi ca universitatea exista, savorbesti cu oamenii, sa te asiguri ca totul e in regula. Eu suntamerican si nu pot sa gandesc romaneste", spune Oliver Olson,country manager pentru Romania al CEU Business School.

O alta posibila explicatie pentru aceasta situatie este faptulca romanii sunt interesati sa faca un MBA local sau european, inspecial in Marea Britanie, pentru ca au incredere in sistemul deinvatamant britanic si evita programele din alte zone maiindepartate, cum este Australia, spre exemplu, este de parere AlinaVasile, country manager al City- University of Sheffield, careofera un EMBA la Bucuresti.

"Oamenii sunt debusolati, nu stiu sa aleaga un MBA, nu aucriterii pe care sa le urmareasca atunci cand aleg un astfel deprogram", spune ea.

Anul acesta, pana si numarul vizitatorilor la targul QS WorldMBA Tour Bucuresti a fost mai scazut ca in anii trecuti. Suntparticipanti insa care spun ca un numar mai mic de vizitatori poateavea si un revers fericit.

"Am fost la targuri unde veneau multi oameni. Intr-un astfel dedomeniu, cum este cel al educatiei de management, este maiimportanta calitatea oamenilor decat numarul lor", precizeaza AlexWright, profesor de strategie in cadrul The Open UniversityBusiness School, care ofera in Romania un MBA in parteneriat cuCodecs.

Printre scolile care au oferit burse la Bucuresti s-au numaratDuke University (SUA), Melbourne Business School (Australia),Vlerick Leuven Gent (Belgia), Chicago Booth School (SUA).

De ce vor sa faca MBA

Un program MBA sau un Executive MBA te ajuta sa-ti extinziexperienta profesionala si sa inveti sa-ti conduci mai binepropriul business, iar aspectul financiar vine ca o recompensa aabilitatilor dobandite in urma unor astfel de cursuri. CosminCostea, 31 de ani, directorul general al companiei DistrifarmEurope, companie specializata in distributia de produsefarmaceutice, spune ca ar dori sa urmeze un program de MBA pentru adobandi cunostinte care sa il ajute in antreprenoriat. "Imi dorescsa acumulez cunostinte care sa ma ajute mai apoi sa-mi conducsingur propria afacere. As vrea sa urmez un MBA la o universitatedin Anglia, dar care sa aiba filiala si in Romania pentru a puteasa ma ocup si de afacere", spune Cosmin Costea, care a participatla targul QS World MBA Tour Bucuresti. Alti manageri care vor saurmeze un program MBA sau EMBA spun ca au ajuns la un anumit nivelin care au nevoie de o alta abordare a lucrurilor. "Cred ca amajuns la un nivel al carierei in care sa ma intorc din nou pebancile scolii. Vreau sa urmez un program de EMBA pentru odezvoltare personala si implicit a oamenilor cu care lucrez", spuneMarius Stefanica, 35 de ani, senior financial expert in cadrulcompaniei de consultanta in domeniul ingineriei si dezvoltariieconomice Louis Berger Group. In prezent, pe piata locala suntoferite 15 programe de MBA si EMBA, care costa intre 4.400 si35.000 de euro. "Optez pentru un program EMBA la o universitate dinAnglia pentru experienta, networking si volumul de cunostinteacumulat pentru a-mi extinde experienta profesionala", spune DragosPopescu, 35 de ani, director de vanzari si marketing al companieiConcept Hotels, furnizor de produse si servicii hoteliere. Acestaspune ca este dispus sa aloce unui astfel de program un bugetcuprins intre 20.000 si 40.000 de euro. Mihaela Ciocarlea

Ce castiga manageriidupa MBA/EMBA

Care sunt principalele beneficii dupa absolvirea unuiMBA/EMBA?

  • Plusul de cunostinte si abilitati - 31,5%
  • Networking - 15,7%
  • Schimbul de idei cu colegii cu nivel similar de experienta -9%
  • Structurarea informatiilor - 6,3%
  • Viziuni de ansamblu asupra domeniului studiat - 6,7%
  • Diploma - 0.9%

Sursa: Studiu ASEBUSS - EXEC-EDU, pe un esantion de 200 demanageri absolventi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO