Profesii

Unu din cinci bugetari lucrează în apărare şi ordine publică

Unu din cinci bugetari lucrează în apărare şi ordine...

Autor: Adelina Mihai

20.05.2016, 00:07 456

Salariile mai mari ale angajaţilor din sectorul public decât cele din sectorul privat, precum şi siguranţa locului de muncă oferită de instituţia publică angajatoare au făcut mai atractive locurile de muncă de la stat. În prezent, unu din patru angajaţi din economie lucrează pentru o instituţie publică, iar creşterile salariale succesive din acest sector, mai accelerate decât cele din privat, îi determină pe tineri să opteze mai degrabă pentru o carieră la stat, spun specialiştii.

Discuţiile despre modificarea legii salarizării şi documentele pu­blicate de Ministerul Muncii pe această temă au adus în prim-plan o statistică rar întâlnită în documentele oficiale: struc­tu­ra angajaţilor bugetari pe sectoare de activitate. Astfel, datele ara­tă că, din totalul celor 1,2 milioane de angajaţi plătiţi din fon­duri publice, 28% (adică peste 330.000 de oameni) sunt „biro­craţi“, adică lucrează în administraţia publică centrală şi locală, 24% (adică 290.000) sunt profesori sau personal non-didactic din şcoli, 21% (260.000) lucrează în apărare şi ordine publică şi doar 13% (adică 162.000 de oameni) activează în sectorul sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO