Profesii

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Îi încurajăm pe angajaţii care au fost chemaţi la muncă în timp ce erau în şomaj tehnic să sesizeze Inspecţia Muncii

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Îi încurajăm pe...

Autor: Laura Buciu

24.04.2020, 11:52 90

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, atrage atenţia angajatorilor care folosesc angajaţii trimişi în şomaj tehnic: „Suspendare înseamnă că angajatul rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă şi nu i se dau sarcini”.

Violeta Alexandru a declarat, vineri, că sunt situaţii în care angajatorii au cerut angajaţilor trimişi în şomaj tehnic să desfăşoare activitate, lucru care contravine legii, iar ministrul le cere angajaţilor ca dacă sunt într-o astfel de situaţie să sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

„În unele situaţii angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea şi trebuie să recunoaştem asumat faptul că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal şi anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă. Suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă sau nu i se dau sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale”, a spus Alexandru.

Ministrul Muncii a cerut ITM-urilor din ţară să urmărească astfel de situaţii.

„Am cerut ITM-urilor să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaţilor cărora li s-a cerut să desfăşoare activităţi deşi erau în şomaj tehnic”, a mai spus Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că nu vrea să creez o situaţie conflictuală între angajaţi şi angajatori, însă spune că decizia Guvernului Orban de a susţine şomajul tehnic a fost făcută tocmai pentru ca angajatorii să nu îşi piardă angajaţii, adică să nu fie întrerupte definitiv contractele de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO