Profesii

Yiannis Lagos: "In resurse umane, Google este modelul la care ne raportam"

Yiannis Lagos: "In resurse umane, Google este modelul la care ne raportam"

Yiannis Lagos, Human Capital Director Elmec: Vom avea (in cladirea de birouri a companiei - n. red.) restaurante cu mancare sanatoasa, o piscina, o sala de fitness, un teren de squash si altul de tenis si chiar un spatiu unde angajatii sa isi poata lasa copiii in timpul zilei.

28.05.2007, 13:54 70

Un mediu de lucru mai relaxant, asemanator cu cel din compania americana Google, bazat pe ideea ca performantele angajatilor se vor imbunatati ca urmare a renuntarii la ideea ca spatiul de birouri trebuie sa fie unul sobru si strict, duce la imbunatatirea performantelor angajatilor, spune Yannis Lagos, human capital director la Elmec si membru in consiliul director al companiei
"Cu cat oamenilor le place mai mult munca pe care o fac, cu atat vor fi de mai mare ajutor la indeplinirea scopurilor strategice ale companiei. Oamenii fericiti care lucreaza pentru noi aduc clienti fericiti. Ne straduim sa descoperim adevaratul potential al oamenilor nostri si sa ii facem sa isi iubeasca munca", explica Lagos decizia de a reorganiza mediul de lucru al companiei Elmec Romania, importatorul unic al unor branduri precum Nike sau Miss Sixty.
El mentioneaza ca acest concept de "wellness" (un mediu de lucru relaxant si sanatos) nu se bazeaza doar pe ideea de a fi in forma, ci presupune un stil de viata sanatos, de care angajatii sa se bucure si un loc de munca unde sa se poata simti ca acasa.
Pentru aplicarea acestei strategii, compania construieste in zona Otopeni o cladire de "birouri wellness", a carei finalizare este programata pentru sfarsitul anului 2008. Cladirea va avea o suprafata construita de circa 30.000 de metri patrati si va deveni nu numai sediul Elmec, ci si al altor companii pregatite sa isi schimbe politica de motivare a angajatilor, spune Lagos, fara a mentiona numele acestora.
"Dorim ca oamenii care lucreaza pentru compania noastra si pentru celelalte companii care vor inchiria spatiu acolo sa dispuna de un mediu de lucru sanatos si placut. Vom avea restaurante cu mancare sanatoasa, o piscina, o sala de fitness, un teren de squash si altul de tenis si chiar un spatiu unde angajatii sa isi poata lasa copiii in timpul zilei", explica Lagos.
Pana peste doi ani insa, cand angajatii Elmec se vor muta in noul sediu, compania renoveaza sediul in care activeaza la ora actuala, in aceeasi idee de a-l face mai "prietenos" pentru angajati.
"Doi ani inseamna mult, si ne dorim ca si pana atunci angajatii nostri sa dea un randament bun intr-un mediu de lucru placut", spune directorul de resurse umane de la Elmec.
Conceptul de "birouri wellness" a fost inventat in Romania, si a fost initiativa directorilor Elmec de aici, fara a fi deocamdata implementat in celelalte divizii ale grupului din Grecia, Cipru sau Bulgaria.
De la inceputul anului, compania trece printr-un proces intens de recrutare, pentru a-si putea sustine extinderea la nivel de business. Astfel, de la 600 de angajati la finele lui 2006, compania a ajuns la 700 de angajati in luna aprilie si planuieste sa ajunga la 850, pana la sfarsitul lunii iunie. Cresterea mare a numarului de angajati provine in principal de pe urma faptului ca Elmec va deschide o noua galerie comerciala Famous Brands la sfarsitului lunii iunie, in Bucuresti Mall, a carei operare necesita un efectiv de circa 100 de angajati.
De cea mai mare parte din recrutare se ocupa depertamentul de resurse umane din cadrul Elmec Romania, urmand niste tehnici, sisteme si procese specifice pentru gasirea personalului adecvat. De asemenea, compania foloseste toate canalele de recrutare a angajatilor, iar in cazul pozitiilor mai importante sunt contactate companiile specializate. "Angajarile sunt un proces anevoios, dar unul dintre cele mai importante, pentru ca intregul nostru plan de dezvoltare se bazeaza pe oamenii nostri. Atata timp cat iti doresti omul potrivit la locul potrivit, toate pozitiile sunt greu de ocupat", spune Lagos, mentionand ca o mare parte din promovari sunt realizate din interiorul companiei, in baza unei planificari clare a traseului fiecarei persoane incepand cu momentul angajarii.
Potrivit lui Yiannis Lagos, Elmec nu are o politica de retentie structurata pe niste directii foarte clare, ci lucreaza la imbunatatirea intregului mediu de lucru, printr-un salariu situat peste media pietei, un ambient placut la birou, punerea la dispozitie a tuturor echipamentelor si tehnologiei necesare pentru ca angajatii sa isi poata duce la indeplinire sarcinile, investitii in training si programe educationale.
"Cea mai mare provocare este aceea de a sti sa iti pastrezi angajatii, pentru ca dinamica pietei muncii din Romania ii face pe oameni sa isi schimbe locul de munca mult mai des. De aceea, intregul program pe care il propunem noi, pe care il numim 'People First', include toate aspectele pachetului compensatoriu, in afara de cele salariale, care i-ar putea face pe oameni sa se bucure de munca pe care o fac", explica Lagos.
Efectele acestui concept de motivare a angajatilor, prin asigurarea unui mediu de lucru propice dezvoltarii si exprimarii personale, se observa in fluctuatia de personal, care variaza in jurul ratei de 7% pentru primele patru luni din 2007, comparativ cu piata de retail in general, unde aceasta fluctuatie ajunge la 20-30%. Lagos crede ca explicatia pentru aceasta rata ridicata a fluctuatiei de personal din retail este disponibilitatea romanilor de a-si parasi locul de munca mai usor datorita ofertei foarte diversificate de joburi de pe piata muncii locale.
"In Romania, durata de timp pe care angajatii il petrec in somaj este printre cele mai mici, comparativ cu pietele vestice. Oamenii care cauta un nou loc de munca aici, cauta pentru o perioada de timp mult mai scurta decat cei de pe alte piete, dar iau si mai repede decizia de
a-si schimba locul de munca", spune el.
Printre cele mai acute probleme ale pietei fortei de munca din Romania, Lagos mentioneaza nivelul de profesionalism, ca si concept, inca departe de cel vestic, dar spune ca acesta se imbunatateste in fiecare zi.
In ceea ce priveste nivelul de calificare, Lagos este de parere ca romanii sunt bine educati. "Eficienta in munca, sau lipsa ei, tine de un aspect cultural. Oamenii trebuie invatati sa isi faca munca cu profesionalism, sa fie activi si eficienti, si sa ia initiativa", a mai adaugat el.
In 2007, compania va realiza doua evaluari de personal, insa incepand cu anul viitor aceste evaluari se vor efectua anual. La nivelul departamentelor, angajatii sunt incurajati sa isi stabileasca obiectivele impreuna cu directorii de departamente, iar evaluarile se realizeaza lunar, comparativ cu aceste obiective. "Evaluarile nu au scopul de a duce la concedierea oamenilor, ci de a-i ajuta sa inteleaga care sunt punctele lor slabe si in ce directii se pot dezvolta", conchide Lagos.

Cariera

40 de ani

iulie 2006 - prezent: Director Human Capital si Membrul al Consiliului Director, responsabil de operatiunile diviziilor de Customer Service, Corporate Affairs si Comunicare Interna, Elmec Romania

Retail Banking Officer, Alpha Bank Grecia

Manager pentru Dezvoltarea Internationala la IKRP Grecia

Vice-Presedinte Executiv al Junior Chamber International, camera internationala de comert pentru tineri intreprinzatori.

licentiat in Tehnologia Informatiei

12 ani de trainig in domeniile Leadership-ului, a dezvoltarii personale si a dezvoltarii afacerilor in medii multiculturale, realizate pentru JCI.

Elmec Romania, pe scurt

subsidiara locala a companiei elene Elmec Sport
a intrat pe piata locala in 1999
cifra de afaceri aferenta anului 2006 a fost de 23,9 milioane de euro
36 de magazine in Romania, dintre care 20 in Bucuresti, iar restul in provincie
in 2006 compania a deschis 10 magazine
printre brandurile pe care le importa pentru piata locala se numara Calvin Klein Jeans, Miss Sixty, Energie, Polo by Ralph Lauren, Camper, Nike, Converse, Dockers si Replay
compania va ajunge la un numar de 850 de angajati la finele lui iunie, comparativ cu 600 in luna decembrie a anului trecut

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO