Proprietăţi

Expatii platesc chirii mai mari in Bucuresti decat in Varsovia

Expatii platesc chirii mai mari in Bucuresti decat in Varsovia

Click pentru imaginea marita

10.12.2007, 17:03 23

Piata imobiliara din Bucuresti este singurul domeniu care contribuie semnificativ la cresterea cheltuielilor managerilor expatriati comparativ cu alte capitale, alte bunuri si servicii fiind mai ieftine decat in marile centre de afaceri.
Utilitatile sunt cu circa 42% mai ieftine in Bucuresti fata de o capitala vestica, potrivit studiului Mercer, in timp ce costurile de transport sunt cu 27% sub media inregistrata in alte orase europene.
"Preturile la imbracaminte, in schimb, sunt cu 4% mai mari in Bucuresti decat intr-o capitala vestica. In ceea ce priveste produsele de igiena personala, costurile sunt similare celor din Europa Occidentala. Cu toate acestea, salariile sunt mai mici in Romania cu procente cuprinse intre 120% - top management - si 400%, in cazul muncitorilor necalificati", spune Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentant al Mercer pe piata locala.
Datele pentru studiu au fost colectate in prima parte a acestui an, evolutia pietei ducand la valori de inchiriere a locuintelor chiar si cu 50% mai mari.
Astfel, in prezent, apartamentele din zona Aviatorilor, unul dintre cartierele considerate de lux ale Capitalei, se inchiriaza cu valori cuprinse intre 2.200 de euro, pentru o locuinta cu o suprafata de 80 de metri patrati, si 6.000 de euro pentru un apartament de 168 mp, potrivit anunturilor publicate pe site-ul firmelor de consultanta imobiliara.
Ofertele de locuinte cu suprafete generoase in aceste zone sunt putine, astfel ca pentru un apartament de 250 de metri patrati, nemobilat, cu patru camere si un loc de parcare, chiria lunara solicitata ajunge la 6.500 de euro, potrivit unui anunt publicat pe site-ul agentiei Esop.
Nici locuintele din zona Dorobantilor nu sunt mult mai ieftine, astfel ca pe site-urile agentiilor sunt postate anunturi cu valori de inchiriere cuprinse intre 2.000 si 4.000 de euro, pentru locuinte cu suprafete cuprinse intre 110 si 200 mp.
Segmentul inchirierilor de lux se anunta extrem de atractiv pentru urmatorii ani, astfel ca o serie de investitori au ales sa construiasca blocuri destinate special inchirierii, in timp ce alti investitori aleg sa cumpere masiv locuinte cu acelasi scop.
Unul dintre acesti investitori este Advanced Development, firma fostului director al Raiffeisen Evolution, care construieste un bloc de 11 apartamente in apropierea Pietei Victoria din Capitala, dintre care noua vor fi inchiriate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO