Proprietăţi

La târgul tIMOn dezvoltatorii vând mai mult în jurul Capitalei. Două treimi din oferte sunt în comune

La târgul tIMOn dezvoltatorii vând mai mult în jurul Capitalei. Două treimi din oferte sunt în comune

Autor: Izabela Badarau

07.09.2010, 23:54 100

Din cele peste 5.000 de locuinţe noi promovate la târgulimobiliar tIMOn, care va începe joi în Piaţa Constituţiei dinCapitală şi va continua până duminică, 12 septembrie, în jur de60-70% sunt locuinţe în zonele periurbane.

"Sunt şi proiecte de dimensiuni reduse, în centrul Capitalei, înzone precum Victoriei sau Cişmigiu, care au sub 50 de unităţi. Maisunt ansamblurile din zonele rezidenţiale consacrate, Militari sauTitan, cu peste 100 sau chiar 200 de unităţi, dar cele mai multeoferte sunt la marginea Bucureştiului", spune Vlad Vlăsceanu,directorul evenimentului tIMOn.
Explicaţia vine din disponibilitatea terenurilor mult mai mare înzonele periurbane decât în centrul oraşului, explică el. "Acestaeste trendul de dezvoltare al marilor capitale ale lumii. Este greusă construieşti proiecte de mare anvergură în centrul oraşului,pentru că nu mai ai unde. Chelsea de lângă Londra este de exempluzonă periurbană".

Peste 100 de proiecte imobiliare îşi vor expune oferta la târgultIMOn, aparţinând celor aproape 50 de dezvoltatori participanţi.Dintre aceştia, 22 vin în exclusivitate doar la tIMOn, afirmăorganizatorii. Unii dintre ei sunt Adama, spaniolii de laVolumetric cu apartamentele Privilegio din Braşov, Obor Towers,Rezidenţial Orizont din comuna 1 Decembrie sau Green City dinaceeaşi comună. Sub 500 euro/mp într-o garsonieră din localitateaMogoşoaia, aflată la circa 15 km de centrul Capitalei, este ofertacelor de la Casa Felice ca să vândă la târgul imobiliar dinweek-endul acesta, în condiţiile în care preţul mediu pe metrupătrat într-un apartament nou din Bucureşti sare de 1.000 de euroîn prezent.

"Cea mai ieftină locuinţă de la târg va fi o garsonieră de 19.614euro plus TVA, cu o suprafaţă de 42 mp. Este vorba de Casa Felice",spune Vlăsceanu. Casa Felice este un ansamblu de vile, cu 170 delocuinţe, dezvoltat de Metropolitan Capital Group în localitateaMogoşoaia. Preţul standard al unei garsoniere este de 21.012 euro,dar pe durata târgului dezvoltatorii oferă "discount la discount".Un apartament de trei camere în acelaşi complex costă 35.800 deeuro. Locuinţele din complex vor fi finalizate până la sfârşitulanului.
"Până la finalizarea proiectului clienţii nu vor trebui săplătească niciun ban. Vom face liste de aşteptare, vom verificabonitatea financiară a celor interesaţi, iar contractul se va semnaatunci când locuinţa va fi livrată. În concluzie, nu există niciunpericol ca beneficiarii proiectului să piardă bani", a declarat,într-un comunicat al organizatorilor târgului, George Diculescu,consilier imobiliar Eurometropola, agentul exclusiv alproiectului.
Un inginer din Bucureşti spune că ar prefera să locuiască înMogoşoaia decât în centrul oraşului, dacă zona ar fi foarteliniştită şi verde. "Localitatea e destul de aproape de Bucureşti,accesul destul de facil. Pare foarte avantajos, în măsura în careblocurile sunt aşezate într-un spaţiu civilizat. Pentru că şi înMogoşoaia, la fel ca peste tot, s-a construit destul de aiurea, eimportantă şi zona", spune Radu, 30 de ani.
În comuna 1 Decembrie de lângă Bucureşti, gazda mai multor proiecterezidenţiale, pot fi găsite de asemenea oferte speciale. "10.000 deeuro discount pentru orice casă achiziţionată în perioada târguluiîn ansamblul rezidenţial Green City din comuna 1 Decembrie", maispun organizatorii târgului.
Pe lângă oferta de locuinţe noi, la târg vor fi promovate şi 4.000de locuinţe vechi, printre participanţi numărându-se şi 25-30 debrokeri şi agenţii imobiliare. Organizatorii târgului se aşteaptăla un flux de vizitatori cel puţin egal cu cel din primăvară, adicăde 10.000 de oameni. Spre comparaţie, la o ediţie a târgului din2007 au fost 19.000 de vizitatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO