Proprietăţi

PRO BCA: Guvernul nu a făcut un studiu de impact privind efectele liberalizării preţului la gaze

Autor: Ioan Dornescu

08.12.2011, 13:58 389

Guvernul s-a angajat să liberalizeze preţurile gazelor naturale, dar nu a făcut un studiu de impact privind efectele acestor operaţiuni asupra economiei iar în prezent nu există prognoze asupra evoluţiei gazelor de import, a declarat Marius Marin, vicepreşedintele asociaţiei PRO BCA.

Guvernul trebuie să prezinte FMI în perioada următoare un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale până în 2013 în cazul companiilor şi până în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.

Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de BCA din România PRO BCA şi CEO al companiei Macon, Mariu Marin, consideră că, din această perspectivă, influenţa FMI este mai degrabă nefastă, iar presiunea creată de liberalizarea preţurilor reprezintă "o bombă pentru economia şi industria românească".

"Nu a fost făcut un studiu de impact al acestei liberalizări asupra efectelor în toată economia românească", a declarat joi Marius Marin, la conferinţa "Romania Construct Forum", organizată de MEDIAFAX.

În plus, nu există prognoze asupra evoluţiei gazelor de import, a arătat el, adăugând că renegocierea preţurilor pentru acestea, în condiţiile în care actualele contracte expiră la sfârşitul anului 2011, reprezintă o miză uriaşă pentru economia românească.

"Considerăm că procesul trebuie coordonat direct de primul ministru", a adăugat reprezentantul asociaţiei.

Decizia menţinerii preţulurilor pentru consumatorii casnici pentru perioada 1 iulie 2010 - 31 martie 2012 a însemnat o creştere nejustificată a costului pentru consumatorii industriali, prin majorarea artificială a cotei de import, potrivit sursei citate.

"Pe termen mediu această măsură va avea efecte extrem de negative asupra industriei autohtone şi va descuraja potenţialii investitori străini. Ca o contrapondere la importul de gaze din Rusia trebuie stimulat importul de gaze din CE şi renegociate tarifele de transport pentru Austria şi Ungaria", a arătat Marin.

Costul gazelelor naturale are un rol important pentru mai multe categorii de producători de materiale de construcţii, precum cei din industria de ciment, BCA, var sau ceramică.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească preţurile pentru consumatorii industriali în două etape, respectiv iunie-iulie şi trimestrul IV. Astfel, preţul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut în iulie cu aproape 10%, iar de la 1 octombrie a fost majorat cu încă 8%.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat miercuri că firmele vor plăti la 1 ianuarie cu 5% mai mult pentru gazele naturale, din cauza creşterii preţului gazelor importate, iar tarifele pentru populaţie vor rămâne nemodificate.

Marin a afirmat că pentru industria tradiţională a apărut o presiune suplimentară începând din mai 2011, reprezentată de costul certificatelor verzi, iar schema de stimulare a producţiei de energie regenerabilă este "prea generoasă".

"Globalizarea ne obligă să urmărim permanent ce condiţii oferă România comparativ cu celelalte ţări din regiune", a mai spus Marin.

Legat de reabilitarea termică a locuinţelor vechi, reprezentantul PRO BCA a afirmat că programul consumă fonduri inutil, pentru că respectivele unităţi locative au fost construite cu materiale de zidărie ineficiente termic.

În aceste condiţii, el susţine că este nevoie de clarificarea tuturor aspectelor din Legea privind performanţa energetică a clădirilor, astfel încât focusul să fie pe locuinţele din clasa energetică A şi B.

"Folosirea materialelor eficiente termic reduce factura la încălzire cu până la 20% la aceleaşi costuri de construcţie", a adăugat el.

Asociaţia reuneşte în prezent companiile Macon, Celco, Xella RO, Elpreco, Soceram, Somaco Grup Prefabricate, Prefab, Alba Aluminiu şi Ecoblock şi este membră a Asociaţiei Europene a Producătorilor de BCA - EAACA. Consiliul de Administraţie al Prefab a aprobat recent intrarea companiei în cadrul PRO BCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO