Special

10 ani de economie românească în 3.000 de ediţii ZF

10 ani de economie românească în 3.000 de ediţii ZF
10.10.2010, 23:57 70

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la aniversarea ZF 10ani - 24 noiembrie 2008: Momentul actual este fărăîndoială unul critic, iar ajustarea cererii interne nu poate săîntârzie. Nu doresc să dramatizez lucrurile şi nici să trag unsemnal de alarmă nejustificat. Aşa cum am arătat însă şi cu alteocazii, fie vom realiza o aterizare lină prin politici înţelepte peplan intern, fie ajustarea va fi indusă din afară, de piaţa decapital externă, iar atunci ea nu va mai fi nici lină, nici deproporţii rezonabile. Faţă de declaraţiile anterioare pe aceastătemă, acum pot să adaug doar următoarele: condiţiile externe nulasă prea mult timp pentru ezitări.

1aprilie 2003

În 2003 scriam că "zece miliarde de dolari sunt gata să intre pesub uşă", făcând referire atunci la explozia aşteptată a credituluiipotecar şi la nevoia românilor de a-şi achiziţiona o casă.Probabil că dacă boomul din perioada 2007-2008, când imobiliareleau fost motorul economiei, ar fi continuat încă doi, trei ani,nivelul ar fi fost atins. Aşa se poate spune că "nu ne-amîmprumutat suficient", în condiţiile în care în august creditulipotecar ajunsese la 6,5 miliarde de euro. În 2003 însă, nimeni nuvorbea de neperformante... ele fac parte astăzi din limbajul de zicu zi al oricărui bancher.

Mihai Ghyka, director general al Bergenbier:Sunt un fidel cititor al ZF, versiunea online. Am credinţa căZiarul Financiar s-a impus prin profesionalism şi abordareobiectivă. Promovând cu încăpăţânare un ton echilibrat şiînţelegerea businessului prin managerii care îl clădesc, ZF s-apoziţionat ca o voce distinctă în presa românească. Într-o vreme decumpănă pentru presa scrisă, sunt convins că Ziarul Financiar vacontinua să crească prin conţinut, prin valoarea incontestabilă ajurnaliştilor săi, prin obiectivitate.

25martie 2004

În martie 2004 guvernatorul BNR Mugur Isărescu atrăgea atenţiaasupra creditului în valută, apreciind că se aşteaptă la un apetitmai mare pentru valută la creditare, în condiţiile în care costulcreditului în valută este mai scăzut. "Noi credem că băncile nu-şisfătuiesc clienţii să apeleze la finanţarea în valută. Ar fi unsfat rău. Ceea ce nu le spun băncile clienţilor le spunem noi. Suntdouă certitudini: dobânzile la creditele în lei vor scădea în modcert, iar cele la euro şi dolar vor creşte."

Aproape de finalul lui 2010 despre acelaşi credit în valută, maiprecis cel ipotecar în euro, vorbeşte şi Mişu Negriţoiu, directorulgeneral al ING Bank România. "Creditul ipotecar în euro este obombă cu efect întârziat."

Mariana Gheorghe, CEO al Petrom: De doisprezeceani, Ziarul Financiar este un partener al mediului de afaceriromânesc, prin informaţiile şi analizele obiective, prineditorialele pertinente, prin nivelul ridicat de profesionalism pecare îl promovează. Este ziarul care m-a ţinut conectată larealitatea economică românească în perioada în care lucram înLondra şi pe care am continuat să-l citesc şi la revenirea înţară.

10martie 2005

Cea mai mare tranzacţie înregistrată vreodată în România dupăanul 1989 a fost achiziţia operatorului local Connex (Mobifon) decătre grupul britanic Vodafone, cel mai mare operator de telefoniemobilă din lume, în cadrul unei tranzacţii complexe, cu o valoarede 3,5 miliarde de dolari.

După preluarea Connex, grupul Vodafone a adus-o pe LilianaSolomon, un manager român cu experienţă internaţională în domeniultelecom, pe poziţia de director executiv al operatorului. Companiaa renunţat la brandul Connex în aprilie 2006. Vodafone, ca dealtfel şi principalul competitor Orange, se numără printrecompaniile mari cu cele mai bune marje de profit din economiaromânească.

Ion Alexandru Ţiriac, Ţiriac Holdings: ZiarulFinanciar este asemănător unei "radiografii economice"… Uneori,citind ştiri aparent nerelevante pentru domeniile mele deactivitate, găsesc detalii care mă inspiră, iar acest lucru mi separe meritoriu pentru un ziar de business.

28octombrie 2005

Privatizarea BCR, instituţie pe care s-au bătut în finalaustriecii de la Erste şi portughezii de la Millennium, i-a adusstatului venituri cu mult peste aşteptările cele mai optimiste,fiind catalogată drept "o poveste de succes" chiar şi de către ceimai sceptici analişti.

Privatizarea celei mai mari bănci de pe piaţă a închis şiistoria nefericită a falimentului Bancorex, în care statul apierdut peste două miliarde de euro.

Calculele austriecilor de la Erste Bank, care au acceptat săplătească peste 3,7 miliarde de euro pentru a obţine controlulcelei mai mari bănci româneşti, au arătat mai ales încrederea înpotenţialul de dezvoltare al pieţei locale şi în posibilităţile BCRde a profita de acest potenţial.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele ConsiliuluiConcurenţei: Ziarul Financiar reprezintă un punct dereper. Modul de abordare şi prezentare a informaţiilor, analizelepertinente în domeniul economic fac din Ziarul Financiar uncotidian de ţinută europeană, un Financial Times pentru mediulromânesc. Eu îl citesc zilnic.

4iulie 2005

Primii lei grei şi-au făcut intrarea în piaţă în cadrul unuieveniment organizat la sfârşitul lunii iunie din 2005 de ZiarulFinanciar şi BRD şi în prezenţa celor mai importante oficialităţi,bancheri şi oameni politici. "Săracul leu, a ajuns aproape ca unmaidanez. Însă, prin eforturile guvernelor care s-au schimbat şi alBăncii Naţionale, am ajuns să schimbăm un leu care abia mai respiracu un leu greu, puternic, un adevărat însemn naţional. Îi dorescleului sănătate, putere şi să crească atât de puternic încât să selupte corp la corp cu dolarul! Să sperăm că nu va mânca euro", aspus preşedintele Băsescu. Preşedintele a fost de altfel şi celcare a extras primii lei noi din bancomatul BRD de la PiaţaVictoriei. I-au urmat primul-ministru de la acea vreme CălinPopescu Tăriceanu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Radu Timiş, preşedintele CrisTim: Este singurulziar pe care-l citesc, iar în fiecare dimineaţă când ajung la firmătrebuie să-l găsesc pe birou. Cum nu sunt un utilizator alinternetului, citesc ZF-ul în varianta print, mai ales că mi separe mai plină de viaţă şi pot răsfoi fiecare pagină, citesctitlurile şi sunt mai atent cu subiectele care mă interesează. Nuam nevoie de nicio altă publicaţie pentru a-mi lua informaţiile denatură financiară şi mi se pare că reflectaţi foarte bine ceea cese întâmplă în economie. Nu ar strica totuşi ceva mai multoptimism, pentru că eu am spus întotdeauna că optimismul va fi celcare ne va scoate din criză. E bine să existe mai multe ştiripozitive.

26mai 2006

În perioada 2005-2006 primul val de executivi români a fostpromovat la conducerea filialelor locale ale unor companii care lanivel mondial au bugete de zeci de miliarde de euro precumCoca-Cola, Unilever sau Vodafone. Alexandra Gătej, actualulconsilier al preşedintelui Traian Băsescu, a devenit în 2005director general executiv al Unilever South Central Europe, unuldintre cei mai puternici jucători din industria bunurilor de largconsum, ocupând astfel la acea dată una dintre cele mai înaltepoziţii deţinute de un român într-o multinaţională. Tot în aceaperioadă, cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume,grupul britanic Vodafone, a schimbat conducerea operatoruluiConnex, numind-o pe poziţia de director executiv pe Liliana Solomon(41 de ani - la acea dată). Şi grupul Hellenic Bottling Company l-anumit pe Călin Drăgan director general al Coca-Cola HBC România,liderul pieţei autohtone a băuturilor non-alcoolice.

Constantin Stroe, vicepreşedinte al Dacia:Citesc zilnic produsul vostru pentru simplul motiv că parcurgându-lnu este cazul să mai cauţi altă publicaţie de specialitateeconomică.

18septembrie 2007

Startul sistemului de pensii private obligatorii, o afacere carese estima că va strânge 20 de miliarde de euro în 20 de ani, amarcat de fapt începutul sfârşitului pentru statul"paternalist".

"Statul paternalist primeşte o lovitură grea prin lansareasistemului de pensii private, o parte din responsabilităţile deasigurări sociale ale statului revenind sectorului privat de acumînainte", a declarat preşedintele Traian Băsescu, prezent laevenimentul organizat în 17 septembrie 2007 de ZF.

Discursul de atunci al actualului preşedinte a fost marcat deteme pe care Traian Băsescu le-a adus în discuţie şi în luna mai aacestui an, când a ieşit public şi a anunţat că pensiile trebuietăiate cu 15%, ca parte a programului de relansare economică.Astfel, preşedintele a vorbit despre "un sistem public deficitar","un mod inechitabil de calcul al pensiilor" şi despre "pensionărileanticipate" care au dat peste cap bugetul.

George Copos, preşedintele Ana Holding: Îmiîncep ziua citind presa de business. Pe vremuri citeam un vraf deziare, consecvent principiului că, pentru a fi sigur de oinformaţie, aceasta trebuie să fie confirmată din cel puţin treisurse independente.
Cu timpul, obiceiul s-a modificat puţin, în sensul că îmi începziua tot citind presa de business, dar fără a mai parcurge un vrafde ziare. Realitatea mi-a confirmat că, pentru a afla care suntştirile cele mai fierbinţi, în timp util şi în mod corect şi onest,este suficient să citesc un singur ziar: Ziarul Financiar. Pentrumine, citirea Ziarului Financiar nu este o simplă lecturăreconfortantă, este un instrument de lucru obligatoriu. Găsesc înacest ziar tot ce îmi poate fi util pentru ziua care începe, astfelîncât, când ajung la birou, am o parte din agenda de lucru gataconturată.
Uneori, datorită studiilor solide pe care ZF le face asupramediului de business românesc, aflu noutăţi chiar şi desprecompaniile mele, prin comparaţie cu altele, active în aceleaşidomenii de activitate. Citesc cu plăcere poveşti de succes şiîncerc să învăţ din ele, aplicând soluţiile performante aplicate dealţii.
Pe scurt, pentru mine faptul că ZF există este un mare câştig.Pentru mediul de afaceri din România - la fel.

4februarie 2008

În februarie 2008, moment în care companiile îşi numărauprofiturile după un an 2007 extrem de bun, cu vânzări record pe maitoate pieţele de consum, Bursa trăgea primele semnale puternice dealarmă legate de ceea ce urma să lovească întregul businessromânesc. Doar într-o lună valoarea totală a companiilor listate laBursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv piaţa RASDAQ, a scăzut cu7 mld. euro, ajungând la nivelul de la sfârşitul lui 2006, de 24,5mld. euro. Cu toate acestea, uitându-se la previziunile optimistede creştere economică, dar şi la rezultatele companiilor care nuvedeau încă vânzări mai mici, investitorii de pe Bursă nici nuconcepeau ca revenirea să nu survină cel târziu în a doua parte aanului.

"Revenirea o văd din a doua parte a anului. Din toatediscursurile pe care le-am auzit elementele pozitive sunt aşteptatesă apară începând cu jumătatea anului. Mă aştept să avem parte înaceastă perioadă şi de nişte IPO-uri, iar pe fondul acestor infuziide capital investitorii să mai plaseze pe lângă bani în acţiuni",spunea atunci unul dintre brokerii de pe piaţa de capital. Înrealitate Bursa nu a revenit la nivelurile de atunci nici în acestmoment.

Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert:Citesc în fiecare zi Ziarul Financiar în drum spre birou, pentru căreuşeşte să mă facă să cunosc majoritatea evenimentelor care seîntâmplă peste zi, să am o radiografie corectă despre ce seîntâmplă în ţara mea. Nu am o anumită zonă din ziar care să măpreocupe mai mult, însă pot spune că Bursa, spre exemplu, măpreocupă mai puţin. Urmăresc şi zona de Opinii, chiar dacă anumitearticole sunt scrise cu mult peste nivelul mediu al unui cititor.Unii (dintre autori) fac aprecieri pur teoretice, iar eu mă aşteptca cititorii ZF să fie mai practici. Întregul ziar trebuie citit.Pentru că e prima publicaţie pe care o urmăresc, înseamnă ceva.

16septembrie 2008

În ziua în care primele semne ale dezastrului economic au apărutpe piaţa americană, ZF a consacrat câteva pagini în care analişti,oameni de afaceri sau antreprenori au vorbit despre impactulprăbuşirii Lehman Brothers asupra pieţei locale. Iată ce spuneaatunci Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank:"Nu cred că putem vorbi despre un ultim şoc mare. Este evident căexistă o criză financiară majoră în SUA şi că treptat va ajunge şiîn Europa. Este foarte bine ca această criză să fie conştientizatăla nivelul mediului bancar şi de business din România, care demulte ori nu vrea să accepte că este vorba de o criză. O criză îndesfăşurare, care oricum va schimba mediul de afaceri destul deputernic. (...) România nu este afectată vizibil, însă cel mai gravlucru care se poate întâmpla în acest moment este negareacrizei".

15decembrie 2008

În decembrie 2008 din ce în ce mai multe voci din businessulromânesc vorbeau despre necesitatea încheierii unui acord cu FMI,chiar dacă nevoia de bani era stringentă la acea dată. SebastianVlădescu, fost ministru al finanţelor la acea dată (la fel şi înprezent, după un mandat de nouă luni în 2010), afirma că România aravea nevoie de o finanţare de până la 20 de miliarde de euro de laComisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) sau FMI. ŞiAndreas Treichl, CEO al Erste Bank şi preşedintele Consiliului deSupraveghere al BCR, comenta atunci această ipoteză: "Nu cred căRomânia va avea probleme în ciuda criticilor cu care se confruntă,nu cred că poate ajunge în situaţia Ungariei, însă în conjuncturaactuală cred că ar fi raţional să înceapă cât mai repedenegocierile pentru încheierea unui acord cu FMI".

20februarie 2009

Unul dintre cei mai curajoşi antreprenori români când vine vorbade relaţia cu băncile, Dan Şucu, preşedintele Mobexpert, a avut laînceputul anului 2009 o primă răbufnire la adresa instituţiilorfinanciare din România, discurs de care omul de afaceri român nus-a dezis, ba mai mult, a continuat să explice de fiecare dată căatitudinea băncilor faţă de consumatorul român este de multe oriincorectă.

"Doar pentru că o agenţie de rating a venit şi a spus că acrescut riscul, nu se justifică creşterea de dobânzi. Ei (bancherii- n.red.) nu plătesc mai mult celor ce fac depozite, iarcheltuielile lor nu au crescut. Este o anormalitate extremă ceea cese întâmplă. România este ţara în care au făcut nu o căruţă, ci unvapor de bani şi continuă să facă", spunea atunci Şucu. Ulterior,după ce din businessul său s-au evaporat peste 50 mil. euro în 2009în urma scăderii vânzărilor, proprietarul Mobexpert a decis săpreia el rolul de bancher pentru clienţii săi.

Cristian Nacu, partener al EnterpriseInvestors: Când apare o informaţie în Ziarul Financiar, decele mai multe ori ştirea se confirmă. Atunci când căutăm companiiîn care să investim, folosim informaţiile care au apărut în ZiarulFinanciar despre o companie sau alta în cadrul analizelor. CitescZF în fiecare zi, toate secţiunile, cel mai adesea în variantaonline.

20mai 2009

Avertismentul lansat de Ion Ţiriac în mai 2009, când dejaeconomia românească intrase adânc în recesiune, i-a uimit poate pemulţi, dar s-a dovedit cât se poate de real, mai ales dacă ne uitămpe cele mai recente previziuni macroeconomice care nu dau şanse decreştere economică nici în 2010, iar pentru 2011 previziunile suntmult mai moderate faţă de cele de la finalul anului trecut. "Înşase luni va veni adevărata criză. Băncile vor veni şi vor cerebanii de la Georgică, Costică, cei care au o mică afacere. Atuncitoţi Georgicii vor rămâne faliţi, dar nici băncile nu o vor ducemai bine, deoarece nu vor mai avea deloc rulaj", spunea în mai 2009Ion Ţiriac, fondatorul grupului Ţiriac Holdings şi unul dintre ceimai bogaţi oameni de afaceri români. Legat de averea sa, Ţiriacspunea atunci că "nici Forbes, nici nimeni nu ştie ce avere am şicât valorează".

Stephen Stead, CEO al Labormed: ZF este sursamea de ştiri şi analize relevante de mai bine de şase ani. Îmiplace să am copia mea pe birou în fiecare dimineaţă şi pot spune cumândrie că îl răsfoiesc în întregime. Atunci când sunt solicitat sădau informaţii, am încredere că declaraţiile mele sunt preluatecorect şi nu sunt scoase din context sau împachetate în părerilepersonale ale unui jurnalist. Sunt convins că având acest exemplude jurnalism pe care ZF l-a dovedit de-a lungul anilor, este ogaranţie de good practice care, replicată în toată media, vatransforma Jurnalistul în acea forţă de opinie care stă la bazaoricărui progres real. Românii merită asta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO