Special

Ce sfaturi dă la Bucureşti Jim Rogers românilor, guru al pieţelor financiare: deveniţi fermieri, iar româncelor: căsătoriţi-vă cu un fermier

Ce sfaturi dă la Bucureşti Jim Rogers românilor, guru al pieţelor financiare: deveniţi fermieri, iar româncelor: căsătoriţi-vă cu un fermier

Autor: Claudia Medrega

06.04.2012, 00:06 2288

Despre ROMÅNIA

  • Eu nu m-aş alătura zonei euro până când nu aş fi într-adevăr pregătit pentru asta. Nu m-aş gândi la asta înainte de a avea o economie bine aşezată şi solidă. şi nu înainte de a-mi fi securizat bugetul naţional. După asta aş lua în consideraţie o astfel de schimbare în 2016 sau 2017. Mă îndoiesc de faptul că România va fi pregătită pentru trecerea la euro în 2015, dar dacă ar fi gata cu unul sau doi ani mai târziu, ar fi o alternativă bună, cu condiţia ca euro să supravieţuiască până atunci.

  • Toată lumea este pesimistă, toată lumea crede că este o recesiune în România. Cred că, de fapt, România este într-o poziţie economică mai bună decât cred românii că este.

  • Totuşi, pot să spun că sunt îngrijorat de restul lumii mai degrabă pentru 2013 si 2014. Probabil că România va fi afectată dacă tot restul lumii va avea probleme;

  • România are o lungă istorie de ţară agricolă, de minerit, de energie. Aşa că eu cred că România este o ţară care ar trebui să fie în poziţia perfectă pentru următorii 20-30 de ani având în vedere ceea ce se va întâmpla cu lumea.

  • Ştiu că există multe poveşti de succes cu specialiştii IT în România, ca şi în alte ţări. Dar faptul că România ar putea să devină cel mai mare centru IT al lumii nu este aşa. Credeţi-mă.

  • Este inimaginabil, de asemenea, ca România să devină cel mai mare centru de industrie prelucrătoare din lume în următorii 20-30 de ani.

  • La ce aveţi un avantaj competitiv şi l-aţi avut timp de secole sunt bunurile , activele reale, tangibile: mineritul, agricultura, energia , metalele.

  • Aveţi gaz de şist de care va fi mare nevoie pe lumea asta şi dacă vă jucaţi cartea bine şi dacă guvernul dumneavoastră gestionează lucrurile bine România cred eu ar putea ieşi din toate aceste probleme ca un star al Europei Centrale şi de Răsărit, cel puţin.

  • Dacă ne plimbăm prin Bucureşti vedem clădiri minunate, vechi de 150 de ani, de când România avea mare succes. România poate avea din nou foarte mare succes dacă politicienii nu vor ruina oportunităţile.

  • Politicienii trebuie să ofere stimulente fiscale pentru investitori, pentru cei care investesc în domeniile corecte . Dacă trataţi străinii bine să vină aici cu profesionalismul şi capitalul lor, cu creierul lor, România ar putea avea un foarte mare succes. Îmi aduc aminte că în SUA în secolul 19 noi rugam oamenii să vină în SUA, le dădeam pământ dacă doreau să vină. Americanii au adus astfel milioane de imigranţi şi ştiţi restul poveştii, SUA a devenit ţara cu cel mai mare succes în secolul 20.

  • Dacă aş fi în locul dumneavoastră, aş învăţa mai multe despre materiile prime, aş învăţa chineza, aş fi drăguţ cu chinezii şi aş încerca să înţeleg această paradigmă uriaşă şi această schimbare istorică care are loc acum în lume. Nu pot să mă lupt cu ea . Îi spun bun-venit, că nu pot să fac altceva, şi o explorez. Ne-am mutat cu familia în Asia pentru că noi vedem că acolo se dezvoltă planeta.

ÎN CE SĂ INVESTIŢI

n Dacă doriţi să faceţi mulţi bani… dacă aş fi eu în locul dumneavoastră, m-aş specializa în materii prime.

n Eu deţin mai multe produse agricole decât alte materii prime şi mai multe metale preţioase. Nu prea sunt optimist eu cu metalele preţioase. Dar nu o să-mi vând aurul şi argintul, chiar dacă scade preţul. Din contră, dacă scade preţul o să cumpăr mai mult aur şi argint.

n Eu nu mai investesc într-o anumită materie primă. Am inventat un index al materiilor prime pe care-l vând. Investesc în materii prime prin acest index.

n Pe agricultură mă bazez mai mult la această oră. Agricultura este importantă. Trebuie să plecaţi şi să deveniţi fermieri sau dacă sunteţi fete să vă căsătoriţi cu un agricultor. Sau puteţi să deschideţi un restaurant într-o zonă agricolă sau puteţi să începeţi să vindeţi maşini Lamborghini fermierilor. Credeţi-mă că fermierii vor conduce multe maşini Lamborghini în curând. Există multe modalităţi de a aborda şi de a ne apropia de agricultură.

n Obligaţiunile sunt pe o piaţă în care preţul este în creştere din 1981 până în 2012, cel puţin. Poate vor mai creşte preţurile. Eu vând în lipsă obligaţiuni pe termen lung, titluri guvernamentale. Sunt "short" pe ele, dar oricum nu înseamnă că o să le scadă preţul. Am fost de câteva ori "long" de-a lungul anilor pentru că preţurile au tot urcat. Acest trend de creştere a preţurilor la obligaţiuni se va termina. Dacă nu a şi început deja sfârşitul acestei pieţe.

n Dacă sunteţi manageri de portofolii de obligaţiuni eu zic să vă schimbaţi locul de muncă pentru că sunteţi la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Trecerea de pe o piaţă cu preţuri în creştere pe o piaţă cu preţuri în scădere durează decenii. Aceste cicluri durează mult. Dacă aveţi obligaţiuni, aveţi grijă că au crescut deja timp de 35 de ani.

n Fetiţele mele nu deţin acţiuni sau obligaţiuni. Ele deţin doar materii prime şi sunt fericite. Nu au nici dolari americani şi vorbesc mandarina.

n Ce am învăţat este că în orice afacere, dar mai ales în investiţii, trebuie să fii întotdeauna sceptic cu ce crede lumea. Trebuie să ai mare grijă la tot ceea ce spune toată lumea, fie că este guvernul sau presa sau brokerii sau profesorii de la universităţi. Trebuie tu să-ţi dai seama singur, să înveţi lucrurile singur. Dacă cineva îţi spune că ceva este adevărat, trebuie să verifici că poate nu este adevărat. Sau poate lucrurile se schimbă.

n Multă muncă, mult scepticism, multă pasiune ca să înţelegi ce se întâmplă în lume.

n Studiaţi ceea ce vă pasionează, nu studiaţi ceea ce vă spun profesorii sau părinţii să studiaţi. Găsiţi-vă pasiunea şi urmaţi-o. Dacă vreţi să fiţi grădinar, fiţi un bun grădinar.

FINANŢIŞTI VS. FERMIERI

  • O altă schimbare majoră care se va petrece în lume se referă la comunitatea financiară. De-a lungul istoriei am avut perioade lungi în care finanţiştii erau stăpânii Universului, precum primele decade ale secolului 20. După care am avut perioade lungi în care oamenii care produceau bunuri finale, minerii, oamenii din energie au fost stăpâni. Apoi, am avut din nou perioade în care finanţiştii din nou au preluat conducerea. Ei, bine finaţiştii, toţi dintre noi cei din finanţe, am trăit 30 de ani foarte buni, dar se va termina. Are loc o schimbare de paradigmă după câte ştiţi. În sfera financiară există acum datorii uriaşe, vedem o îndatorare uluitoare chiar şi faţă de ceea ce aveam acum 40-50 de ani. Sistemul este extrem de îndatorat.

  • În acelaşi timp avem o competiţie de dimensiuni gigantice. În anul 1958 aveam 5.000 de absolvenţi de MBA în SUA. Anul trecut în SUA am avut 200.000 de tineri care au avut MBA, iar în lume alte câteva sute de mii. Vedeţi foarte mulţi oameni cu pregătire puternică, este o concurenţă uriaşă, dar şi multe datorii într-o perioadă în care guverne au mari probleme şi impun asupra cetăţenilor reglementări, impozite şi proceduri de control.

  • Nimeni nu iubeşte bancherii când au succes şi toată lumea spune că finanţiştii sunt de vină în vremuri grele.

  • Reglementările vor fi şi mai aspre, iar lumea financiară nu este o idee foarte bună să fim în ea peste 20-30-40 de ani.

  • Când m-am dus eu prima dată pe Wall Street la mijlocul anilor 1960, atunci nimeni nu se ducea pe Wall Street. Numai idioţii. Dar piaţa la un moment dat a început să crească. Şi apoi toată lumea voia pe Wall Street. Şi din nou au fost sute de mii de absolvenţi de MBA.

  • Principala modificare de paradigmă se referă la producerea de bunuri, active reale, fermierii, minerii, oamenii din energie. În SUA acum sunt peste 200.000 de absolvenţi de MBA anual. Dar, avem doar 10.000 de oameni care studiază agricultura anual.

  • Nimeni nu mai vrea să fie agricultor sau miner sau să se ocupe de active tangibile, reale. Vedeţi, lumea înseamnă că se confruntă cu lipsuri mari de active reale. Noi avem stocuri foarte mici. Populaţia tot creşte şi consumă tot mai mult.

  • Media de vârstă a fermierilor americani este 58 de ani, în Japonia este de 66 de ani. Rata cea mai mare de sinucideri în Anglia este la agricultori. În India sute de mii de fermieri se sinucid anual, pentru că este tare greu să trăieşti ca agricultor în India.

  • România este o ţară agrară. Nimeni din colegii dumneavoastră pe care-i ştiaţi din liceu nu voiau să fie fermieri. Toţi voiau să vină la Bucureşti ca să lucreze pe piaţa financiară sau să deschidă un restaurant. Dar nu voiau să stea să lucreze într-o fermă. Şi lucurile stau aşa în toată lumea.

  • Noii absolvenţi de MBA au făcut nişte greşeli groaznice, cei care lucrează pentru bănci au făcut greşeli groaznice.

  • Trebuie să ne transformăm cu toţii în fermieri sau să ne căsătorim cu fermieri sau cu mineri.

  • Brokerii ce vor face? Nu vor face mare lucru. De exemplu pot să înveţe să conducă tractorul pentru fermieri. Fermierii, agricultorii or să conducă Lamborghini în viitor, credeţi-mă, în următorii 10, 20 sau 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO