Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Ce abilităţi caută reţelele de farmacii la angajaţi? Comunicarea cu pacienţii şi dorinţa de învăţare, în fruntea listei

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Ce abilităţi...

Autor: Georgiana Mihalache

05.09.2022, 00:07 228

În total, sunt peste 21.000 de farmacişti la nivel naţional, la care se mai adaugă şi asistenţii de farmacie, ceea ce ajunge chiar să dubleze numărul angajaţilor din această industrie Motivaţia financiară este principala cerinţă a candidaţilor, însă şi balanţa dintre muncă şi viaţa personală apare din ce în ce mai des în aşteptările farmaciştilor.

Printre primele interacţiuni ale unui pacient cu sistemul sanitar sunt în farmacie, mai ales pentru problemele minore, răceli de sezon sau diverse dureri. Astfel, comunicarea cu pacientul şi recomandarea unei soluţii terapeutice devin abilităţi vitale pentru un farmacist, pe care le caută angajatorii din domeniu. Iar în contextul schimbărilor din ultimii ani, capacitatea de adaptare este de asemenea un punct important. Dar ce alte calităţi mai caută angajatorii de la farmacişti şi cum s-a schimbat profilul candidatilor?

„Ne uităm să fie bine pregătiţi şi să aibă abilităţi de comunicare cu pacientul, este foarte important să dea sfaturile necesare să poată fi cu adevărat de folos. Pacienţii au nevoie de consiliere de specialitate. Sunt mulţi pacienţi care vin direct la farmacie pentru o durere sau o răceală de sezon. Sunt şi mulţi pacienţi cu boli cronice şi e foarte important ca farmacistul să fie atent să nu existe incompatibilităţi medicamentoase în lunga listă prescrisă de medic, câteodată se mai întâmplă“, a explicat antreprenorul Mihai Miron, care deţine farmaciile Ropharma. De meserie farmacist, Mihai Miron a pariat pe sectorul producţiei de medicamente, fiind printre primii investitori în acest domeniu.

Ropharma are circa 900 de angajaţi în total, din cele mai recente date.

„Suntem mereu în căutarea oamenilor pasionaţi şi implicaţi, capabili să gestioneze sarcini multiple simultan cu capacitatea de adaptare rapidă la cerinţele jobului. Recrutăm oameni deschişi, comunicativi, cu dorinţă de învăţare, responsabili şi asumaţi şi care să poată lucra bine într-o echipă“, au transmis pentru ZF reprezentanţii departamentului de resurse umane al Fildas-Catena Grup.

De altfel, farmaciile Catena şi distribuitorul de medicamente Fildas cumulează 8.000 de angajaţi în total, fiind cel mai mare angajator din domeniul farmaceutic.

Reprezentanţii PHOENIX group în România, din care fac parte farmaciile Help Net şi distribuitorul de medicamente Farmexim, caută abilităţi de management la potenţialii angajaţi, în contextual digitalizării accelerate din toate domeniile din ultima perioadă, inclusiv cel farmaceutic.

„Criza sanitară pe care am traversat-o cu toţii ne-a învăţat că adaptarea este cheia. Am digitalizat procese cu succes, munca remote sau în sistem hibrid a câştigat tot mai mult teren, iar aceasta este o lecţie valoroasă de a te adapta şi de a adopta soluţiile care se pliază pe specificul businessului pe care îl dezvolţi. Lumea muncii nu se întoarce încă la situaţia de dinaintea pandemiei, astfel încât una dintre cele mai mari provocări în materie de resurse umane în acest an este acceptarea noii realităţi şi identificarea celor mai potriviţi angajaţi pentru a face parte din echipa noastră“, au transmis reprezentanţii PHOENIX group România.

Cumulat, farmaciile Help Net şi distribuitorul Farmexim au avut în 2021 peste 3.000 de angajaţi, fiind de asemenea unul dintre cei mai mari angajatori din industria de profil.

Şi în rândul reţelelor de farmacii mai mici, antreprenorii caută oameni care să comunice bine cu pacienţii.

„Căutăm onestitate. Apoi, vrem seriozitate la program. în ceea ce priveşte formarea, mai suplinim ulterior pentru că fac parte dintr-un grup, pot cere consiliere. În primul rând, contează atitudinea, să îşi dorească să lucreze, să fie empatici cu pacienţii. Oamenii nu vin de plăcere la farmacie şi contează mult atitudinea în faţa pacientului. Sistemul de învăţământ este paralel cu ceea ce se întâmplă în realitate, de aceea nici nu sunt candidaţi suficienţi“, a spus Paul Negoiţă, care gestionează farmaciile Iris Pharm din Buzău.

 

Provocări pentru angajatori

Media salariului net pentru un farmacist este între 3.000 şi 4.000 lei, din datele ZF, putând varia însă în funcţie de experienţă. Totuşi, lipsa unor ajustări la preţurile medicamentelor pune presiune chiar pe angajatori, susţine Mihai Miron.

„Din păcate, din cauza unei lipse de preocupări pentru ajustare a preţurilor (la medicamente ‚Äì n.red.) suntem constrânşi să menţinem salariile într-o zonă destul de modestă, inconfortabilă. La medicamente, nu a fost nicio ajustare de preţ. Nici măcar cotele de adaos nu au fost ajustate din 2009, măcar cu inflaţia. Ar trebui o preocupare mai constantă şi pentru domeniul acesta, care face parte din sistemul sanitar, avem nevoie de o populaţie sănătoasă“, a explicat Mihai Miron.

 

Beneficii pentru angajaţi

Pe lista reţelelor de farmacii se numără şi oferirea unor beneficii, de la cele salariale, la cele extra-job, pentru a menţine oamenii în companii.

„Beneficiile oferite cu diverse ocazii, pe lângă pachetul salarial, au rolul de a le transmite acestora aprecierea şi susţinerea noastră şi de a-i fideliza. În plus, salariaţii beneficiază de programe de training şi de perfecţionare profesională continuă. Pandemia a adus în viaţa candidaţilor schimbări care i-au făcut să-şi reconsidere priorităţile, cariera, pasiunile şi munca“, au mai spus reprezentanţii Catena.

Programele de training pentru angajaţi sunt un alt mod de a-i menţine pe aceştia motivaţi în cadrul PHOENIX group România.

„În strategia noastră de formare şi dezvoltare, ţinem cont de competenţele tehnice care se schimbă rapid şi de competenţele transferabile pe termen lung. De aceea avem programe dedicate pentru competenţele şi abilităţile critice (customer service, negociere etc.). Noi credem că programele de training bine puse la punct vor fi cheia pentru a satisface atât nevoile de dezvoltare a angajaţilor, cât şi pentru a rezolva problema deficitului de competenţe din interiorul echipelor“, au precizat reprezentanţii companiei.

 

Apetit scăzut pentru farmacii

În 2022, la Facultatea de Farmacie Carol Davila din Bucureşti, au fost doar 115 candidaţi la cele 120 de locuri puse la dispoziţie pentru sesiunea din iulie 2022. Pentru alte specializări ale facultăţii, medicina de exemplu, au fost şi trei candidaţi pe loc.

„Provocarea cea mai mare a industriei noastre rămâne aceeaşi dintotdeauna: numărul de candidaţi specializaţi (absolvenţi ai Facultăţii de Farmacie) este mai mic decât oferta de posturi. Numărul de locuri disponibile în facultăţile de profil s-a redus la jumătate faţă de anii anteriori, iar această diferenţă tinde să se accentueze, inclusiv în condiţiile migrării forţei de muncă către ţările din vestul Europei“, au precizat reprezentanţii PHOENIX group România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO