Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Între vechi şi nou în trei mari fabrici de medicamente

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Între vechi şi...

Autor: Georgiana Mihalache

28.01.2023, 11:01 504

Peste 10.000 de oameni lucrează în fabricile de medicamente din ţară, iar nevoia de personal calificat este una acută.

♦ În structura personalului după vechime în trei fabrici de medicamente, cele mai mari ponderi le au angajaţii cu până la cinci ani petrecuţi în companie.

 Ce calităţi au angajaţii cu zeci de ani experienţă şi ce „pun pe masă“ tinerii, noua generaţie din fabricile de medicamente?

Într-o industrie unde toate procesele trebuie să fie atent monitorizate, aşa cum este producţia de medicamente, angajaţii cu experienţă reprezintă piloni importanţi în bunul mers al lucrurilor. Totuşi, este nevoie şi de un „suflu nou“, de energia pe care o aduc noii angajaţi, iar un echilibru între cele două generaţii este reţeta cea mai bună pentru fabrică, spun marii producători.

„Colegii cu vechime sunt foarte importanţi pentru noi pentru că ei transmit mai departe noilor generaţii de profesionişti experienţa lor şi cultura noastră, iar acest mix de seniori şi tinere talente este unul câştigător. Avem implementat un program în care colegii cu vechime sunt Buddy, adica „ghizii“ colegilor noi în organizaţie. În acelaşi timp, o parte dintre colegii cu senioritate în companie sunt mentori şi traineri pentru colegii nou veniţi în echipă. Angajaţii noştri cu peste 10-20 de ani de experienţă sunt cei care au ajutat compania să treacă prin multe momente importante: achiziţii, vânzări, creşteri semnificative şi digitalizarea“, au transmis reprezentanţii Zentiva.

Zentiva are o istorie de peste 60 de ani în piaţa românească, trecând în ultimul deceniu prin schimbări de acţionariat, printr-o tranzacţie internaţională care a mai adăugat o unitate de producţie şi în România.

Aproape jumătate din cadrul echipei industriale Zentiva România au o vechime în companie de până la cinci ani. Oamenii care lucrează în cadrul fabricii din Bucureşti de o perioadă cuprinsă între cinci şi zece ani reprezintă 23% din totalul angajaţilor din divizia industrială, iar un procent similar, 22%, sunt în companie de mai bine de 20 de ani.

„Colegii nou veniţi completează echipa cu abilităţile lor, cu expertiza poate pe alte proiecte, vin cu noutate şi energie. Suntem cu toţii uniţi de aceleaşi valori, indiferent de câtă vreme ne-am alăturat echipei: responsabili, conectaţi, incluzivi, creativi, rapizi şi orientaţi spre optimizare“, au mai transmis reprezentanţii Zentiva.

Şi în cazul Antibiotice Iaşi, cel mai mare producător românesc de medicamente, angajaţii cu vechime dau mai departe cunoştinţele către cei tineri, pentru a completa integrarea profesională a noilor colegi. Ce altceva mai transmit angajaţii cu experienţă?

„Principalele calităţi ale angajaţilor cu vechime: au competenţe de leadership, sunt oameni – model, atât din punct de vedere al profesionalismului, cât şi al comportamentului în comunitate, sunt implicaţi şi empatici, sunt fideli companiei şi animaţi de o dorinţă sinceră de împărtăşire a cunoştinţelor şi experienţei acumulate în Antibiotice“, au transmis reprezentanţii companiei.

La rândul lor, noii angajaţi aduc dinamism şi dorinţă de inovare, implicarea în proiecte noi, profesionale şi sociale.

De altfel, Antibiotice Iaşi are o structură a vechimii angajaţilor echilibrată, cu un procent similar al angajaţilor tineri şi cei seniori. Astfel, ponderea celor care sunt în companie de până la cinci ani este de 30%, în timp ce angajaţii cu experienţă de peste 20 de ani în fabrică reprezintă 33%, cel mai mare procent din rândul companiilor analizate de ZF. Ponderi egale sunt şi în ceea ce priveşte numărul angajaţilor cu vechime între cinci şi zece ani şi cei aflaţi în companie de 10-20 de ani, cu procente de peste 18% fiecare categorie.

„În cazul Biofarm, căutăm să alăturăm echipelor existente noi angajaţi care sunt ghidaţi şi formaţi cu ajutorul colegilor deja experimentaţi spre a deveni viitorii specialişti ai industriei. Investim an de an în programe de învăţare şi dezvoltare a colegilor noştri, indiferent de ariile de activitate, fie că vorbim despre echipele de vânzări, fabricaţie sau suport. Considerăm procesul de învăţare ca fiind unul esenţial în evoluţia oamenilor“, a spus Cătălin Vicol, directorul general al Biofarm.

De altfel, Biofarm are cea mai mare pondere a angajaţilor noi în companie, de peste 57%, cu experienţă de până la cinci ani.

 

Cum păstrează producătorii de medicamente angajaţii?

În contextul lipsei de forţă de muncă, mai ales în producţia de medicamente, un angajat care vrea să părăsească echipa este o provocare de evitat pentru marile fabrici. Cum încearcă să menţină oamenii în producţie?

„Este destul de dificil şi contraproductiv să încerci să opreşti un angajat care vrea să plece din companie. În general decizia de a pleca nu este una de moment, ci vine în urma acumulării unor nemulţumiri sau percepţii asupra aşteptărilor neîmplinite. Preocuparea Antibiotice este să identificăm din timp aceste situaţii şi să creăm instrumente care să contribuie la stabilitatea personalului în companie“, au mai precizat reprezentanţii Antibiotice Iaşi.

De altfel, fluxtuaţia de personal în cadrul producătorului din Iaşi a fost de 6% în 2022, raportat la cei 1.350 de angajaţi ai companiei.

Managerii echipelor joacă un rol împortant în cadrul Biofarm, crede directorul general al companiei, ei fiind cei care observă echipele şi pot interveni atunci când 

„Evaluăm în mod regulat comportamentul şi interacţiunile colegilor noştri pentru a identifica domeniile de îmbunătăţire şi lucrăm pentru a crea o cultură a aprecierii şi respectului“, a mai spus Cătălin Vicol.

Iar motivele care pot determina oamenii să plece reprezintă puncte de îmbunătăţit şi pot fi cheia pentru a evita aceste decizii, consideră şi reprezentanţii Zentiva.

„Anual avem o revizuire a pachetului salarial în baza unor criterii precum performanţa individuală şi raportarea la salariile de referinţă din piaţă. În paralel, facem constant o actualizare a pachetului nostru de beneficii şi o comunicăm deschis tuturor colegilor“, au mai adăugat reprezentanţii Zentiva.

Producţia locală de medicamente se bazează pe 158 de companii, care au generat în 2021 afaceri de 4,8 miliarde de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în creştere cu 6% faţă de anul anterior. Numărul de angajaţi a rămas constant în ultimii ani, în jur de 10.000 de oameni având industria. Primii cinci producători de medicamente generează 60% din totalul cifrei de afaceri a domeniului fabricării de medicamente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO