Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Răzvan Tecuceanu, expert în inteligenţă artificială, aduce un proiect inovativ în educaţie şi vrea să descopere talentul copiilor cu ajutorul roboţilor

Răzvan Tecuceau, expert în inteligenţă artificială: Cel mai important lucru în educaţie este CREATIVITATEA, pe care o putem descoperi cu ajutorul inteligenţei artificiale, ca să devină o plăcere să lucreze în viitor.

Răzvan Tecuceau, expert în inteligenţă artificială: Cel mai important lucru în educaţie este CREATIVITATEA, pe care o putem descoperi cu ajutorul inteligenţei artificiale, ca să devină o plăcere să lucreze în viitor.

Autor: Florentina Niţu

05.09.2022, 00:06 364

Primii copii care vor intra în proiectul pilot pentru a-şi descoperi abilităţile fac parte dintr-o grădiniţă şi o şcoală din Braşov.

Creativitatea este elementul de bază pentru angajatul viitorului - copilul de astăzi -, astfel că educaţia trebuie revoluţionată, consideră Răzvan Tecuceanu, expert în inteligenţă artificială. El dezvoltă un proiect inovativ în România prin care îşi propune să descopere talentul copiilor cu ajutorul unor asistenţi inteligenţi privaţi, ce vor ajunge într-o grădiniţă şi o şcoală din Braşov.

„Am ales o şcoală şi o grădiniţă din Braşov pentru acest proiect pilot, pentru că majoritatea meseriilor care există acum nu o să mai existe mâine, conform statisticilor. Cine se naşte astăzi, nu ştie ce meserie va avea mâine, pentru că ea poate nu a fost creată sau definită. Astfel, educaţia noastră trebuie revoluţionată, ca să pregătim copilul pentru viitor. În prezent, copilul trebuie să înveţe anumite lucruri, dar uităm că cel mai important lucru în educaţie este creativitatea, pe care o putem descoperi cu ajutorul inteligenţei artificiale, ca să devină o plăcere să lucreze în viitor“, a spus Răzvan Tecuceanu.

El este fondatorul şi CEO-ul companiei MeetPlace, fondată în 2016 la Lübeck (Germania) şi specializată în tehnologia inteligenţei artificiale.

Tecuceanu are peste zece ani de experinţă în domeniul inteligenţei artificiale şi susţine că în România era nevoie de un concept nou în educaţie, pentru că un profesor nu se poate ocupa de fiecare copil în parte şi astfel nu îşi poate da seama de talentul acestuia. Inteligenţa artificială poate să detecteze la copil anumite talente sau abilităţi.

„Mai întâi, prin proiectul nostru vom colecta şi vom salva informaţiile despre copii, iar apoi inteligenţa artificială o să detecteze o anumită direcţie spre care are înclinaţie fiecare copil. Astfel le descoperim talentele.

Urmează să facem acest proiect după ce discutăm cu părinţii, pentru că aceşti asistenţi inteligenţi o să aparţină doar familiei.

La început o să adunam datele pentru fiecare şi apoi reţeaua neuronală o punem la dispoziţia părinţilor“, a explicat Răzvan Tecuceanu.

Fondatorul MeetPlace susţine că asistenţii inteligenţi ai copiilor trebuie să aparţină doar familiei, pentru că sunt date importante cu care poate fi manipulaţi foarte uşor. „Ca părinte, asistentul mă aduce mai aproape de copilul meu, pentru că aflu ce îl pasionează, şi poate să îi spună şi profesorului în ce direcţie înclină copilul, însă datele despre el nu trebuie să ajungă la un concern mare.“

 

„Lumea datelor“

Antreprenorul afirmă că 90% din toate datele din lume au fost generate în ultimii doi ani, iar în momentele în care savurăm o cafea se generează mai multe date în acea jumătate de oră decât toate datele din lume generate până în 2001. „Trăim într-o lume a datelor.“

Tecuceanu menţionează că în fiecare profesie, chiar şi acolo unde există pasiune, sunt anumite activităţi pe care oamenii nu le fac cu plăcere. Cu ajutorul inteligenţei artificiale pot să scăpa de ele.

„Muncile repetitive, de exemplu, nu ne definesc pe noi ca oameni, ci creativitatea o face.“

Astfel, MeetPlace, vrea să unească două tehnologii inovatoare într-o formă nemaiîntâlnită până acum: blockchain-ul cu tehnologia inteligenţei artificiale, şi să construiască un ecosistem care este centrat în jurul utilizatorului, îi pune dispoziţia asistenţi inteligenţi care să îi ofere mai mult timp liber.

„Asistenţi inteligenţi care ne aparţin doar nouă ne protejează datele şi ne însoţesc pe noi şi pe copiii noştri în lumea digitală. Punem la dispoziţie un ecosistem în care utilizatorul are pentru prima dată şansa de a valorifica datele sale şi nu mai există nicio capitalizare a datelor de către o companie mare. Oferim un ecosistem în care aveţi proprii asistenţi, care pot şi fi antrenati pe datele dumneavoastră. Acest lucru se face în mod automat prin ferme speciale de formare“, a mai spus Răzvan Tecuceanu.

Din august, proiectul MeetPlace a primit şi o susţinere financiară de 300.000 de euro, de la un nou investitor care s-a alăturat în companie, mai spune Tecuceanu.

Răzvan Tecuceanu a povestit că matematica a fost tot timpul cea mai mare pasiunea a sa, astfel că a studiat un an informatică în Bucureşti şi după aceea a mers la studii în Germania, ţară care l-a adoptat şi unde s-a dezvoltat profesional şi locuieşte în prezent. În timpul facultaţii, a descoperit şi pasiunea pe care o are pentru inteligenţa artificială şi apoi a început să lucreze ca asistent universitar în mai multe universităţi nemţeşti, unde a predat despre inteligenţa artificială. Chiar şi în prezent este profesor la Universitatea din Lubeck.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO