Special

Mai există CNVM? Supraveghetorii pieţei de capital sunt la fel de absenţi ca şi bursa

Gabriela Anghelache

Mai există CNVM? Supraveghetorii pieţei de capital sunt la fel de absenţi ca şi bursa

Autor: Andrei Chirileasa

13.10.2011, 00:05 389

Activitatea publică a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), instituţia care reglementează şi supraveghează piaţa de capital din România, este aproape inexistentă, iar preşedintele CNVM, Gabriela Anghelache, nu a mai avut o apariţie publică de pe 26 ianuarie 2011, de la listarea Fondului Proprietatea (FP).

Precedentele fuseseră în decembrie 2010, cu ocazia unui workshop pe tema modificării legislaţiei pieţei de capital, şi în noiembrie 2010 cu ocazia sărbătoririi a 15 ani de la înfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Ultima conferinţă organizată de CNVM şi condusă de Anghelache a fost în septembrie 2010, când comisia a anunţat formarea unui grup de lucru pentru modificarea legislaţiei pieţei de capital.
Ceilalţi membri ai CNVM sunt şi mai discreţi, unii dintre ei neavând nicio intervenţie publică (interviu, declaraţie de presă) de câţiva ani. Ajunşi în funcţii în urma unor numiri politice, unii fără a fi avut niciun fel de experienţă pe piaţa de capital, comisarii CNVM încasează salarii cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună.
Dacă nici comisia nu organizează măcar o dată pe an o conferinţă în care să-şi prezinte bilanţul activităţii, priorităţile şi strategia pentru perioada următoare, nu e de mirare că mulţi oameni din piaţă (brokeri, administratori de fonduri sau investitori) susţin că salariile de la CNVM, plătite din banii produşi de ei, sunt nejustificat de mari raportate la activitatea comisiei. Iar CNVM are multe restanţe faţă de piaţa de capital. Deşi a promis anul trecut că va încerca să îmbunătăţească legislaţia pieţei de capital, CNVM nu a reuşit până acum nici să clarifice statutul pieţei RASDAQ şi nici să stabilească norme clare privind acţiunea concertată, două probleme care le dau mari bătăi de cap investitorilor de mulţi ani.
Amânarea implementării conturilor globale, pusă de reprezentanţii BVB tot pe seama CNVM, sau slaba protecţie a acţionarilor minoritari sunt alte probleme care i-au ţinut pe marii investitori străini departe de piaţa românească, îndepărtându-i şi pe cei câţiva care apucaseră să vină aici în perioada de boom (2004-2007). În aceste condiţii, bursa de la Bucureşti continuă să se afunde în anonimat şi să piardă teren în faţa altor pieţe din regiune, precum Polonia sau chiar Ungaria.
În ultimele luni a crescut frecvenţa amenzilor date de CNVM unor investitori precum Cătălin Chelu pentru nerespectarea obligaţiei de a lansa oferte publice de preluare la diferite companii. Cu toate astea, comisarii au scăpat de sub control situaţia la Argus Constanţa, unde lupta pentru preluare dintre Chelu şi SIF Oltenia (SIF5) duce deja la situaţii absurde.
Cât timp arbitrul pieţei de capital nu va ieşi public să sancţioneze astfel de derapaje şi nu se va implica în clarificarea aspectelor interpretabile din legislaţie, nici investitorii nu se vor îngrămădi să cumpere acţiuni, iar bursa va continua să se zbată în anonimat ca şi până acum.

Gabriela Anghelache
conduce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) din 2001. Sprijinită iniţial de PSD, ea a reuşit să obţină prelungirea mandatului în 2007, în timpul guvernării PD-PNL.
În calitate de preşedinte al CNVM, ea este unul dintre cei mai puternici oameni de pe piaţa de capital, având sub supraveghere bursa de la Bucureşti cu 60 de firme de brokeraj, fonduri mutuale, SIF-uri şi Fondul Proprietatea.
Ea este şi profesor universitar la Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE) unde predă pieţe de capital.
Apariţiile sale publice sunt extrem de rare, cea mai recentă fiind pe 25 ianuarie, la listarea FP.
Salariu lunar 2009: 5.400 euro

Carmen Negoiţă
a fost susţinută de PD-L pentru funcţia de vicepreşedinte al CNVM. Apariţiile ei în presă din ultimul an au fost legate mai mult de divorţul de Liviu Negoiţă (primarul Sectorului 3).
Salariu lunar 2010: 8.400 euro

Dorina Mihăilescu
, susţinută de PSD, este membru al CNVM din 2005. Fost secretar de stat în cancelaria lui Adrian Năstase, ea este un personaj extrem de discret şi nu a avut niciun comentariu public.
Salariu lunar estimat: 4.000 euro

Claudia Sava
a devenit comisar în 2007 cu sprijinul PC, anterior a fost consilier în cadrul Comisiei din 2000. Este singura care a lucrat anterior în piaţa de capital, dar, cu toate astea, are puţine declaraţii publice.
Salariu lunar estimat: 4.000 euro

Alexe Gavrilă
a fost ales recent în funcţia de vicepreşedinte al CNVM, cu susţinerea PNL.
De profesie inginer metalurgist, el a fost anterior vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.
Salariu lunar estimat: 4.000 euro

Lorand Kralik
este comisar al CNVM din ianuarie 2010, din partea UDMR. El a lucrat ca jurnalist şi publicist. A participat la consultările publice organizate de CNVM privind modificarea legislaţiei.
Salariu lunar estimat: 4.000 euro

Bogdan Chetreanu
este comisarul cu cea mai bogată activitate publică, fiind cel care participă de regulă din partea CNVM la seminarii. Este membru al CNVM din 2006, fiind propus de PRM.
Salariu lunar estimat: 4.000 euro

Care sunt restanţele CNVM faţă de piaţa de capital

  • Statutul pieţei RASDAQ: CNVM amână de câţiva ani clarificarea statutului pieţei RASDAQ (dacă este piaţă reglementată sau nereglementată), ceea ce a determinat numeroase situaţii incerte, reclamaţii privind încălcarea drepturilor acţionarilor minoritari sau chiar procese penale împotriva unor investitori şi brokeri care au fost acuzaţi de manipularea pieţei.

  • Conturile globale: Firmele de brokeraj mari cer de ani de zile introducerea conturilor globale pentru tranzacţionarea acţiunilor de pe bursă, pentru atragerea fondurilor străine. Implementarea lor a fost întârziată însă şi din cauza CNVM.

  • Acţiunea concertată la SIF-uri: Comisia a lăsat la latitudinea conducerilor SIF să decidă când investitorii acţionează în mod concertat şi să le suspende drepturile de vot în adunările generale ale acţionarilor (AGA). Astfel, fiecare SIF a interpretat legea după cum i-au dictat interesele, ceea ce a generat numeroase situaţii controversate reclamate de unii dintre cei mai mari investitori de pe bursă.

  • Comisioanele mari: Comisioanele CNVM la tranzacţiile cu acţiuni de pe bursă, de 0,08% din valoarea tranzacţiilor, sunt considerate de brokeri mult prea mari. BVB este una dintre cele mai scumpe pieţe de capital din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO