Suplimente

Miliarde de euro aşteaptă să fie dezgropate. Analiză

Miliarde de euro aşteaptă să fie dezgropate

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Ionut Cojocar

14.11.2011, 00:04 541

Niciodată statul nu a fost mai decis ca în prezent să scape de exploatările de cupru din România care deţin licen­ţele de ex­ploatare pentru cele mai bogate mi­ne de cupru.

Aceste mine ascund în subsol re­zerve estimate la multe miliarde de euro dacă se ia în calcul preţul actual al cuprului de pe piaţa interna­ţională.

Motivul? Preţul ridicat al cuprului, care a explodat în ultimii ani, a atras atenţia in­vestitorilor străini pentru aceste exploatări, iar proasta gestionare a lor de către stat şi lipsa investiţiilor în sector au făcut ca ele să adune an de an datorii importante, iar unele nu au mai putut ţine pasul şi au intrat în faliment, cum este cazul Moldomin Moldova Nouă.

Activele companiei au fost vândute recent către elveţienii de la Mineco, care şi-au asumat realizarea unor investiţii de minimum 150 mi­lioane de euro la exploatarea românească doar pentru a putea "săpa" după cuprul din subsol. Statul a decis recent să scoată la licitaţie şi cea mai importantă exploatare de cupru din România, Cupru Min, care deţine drepturile pentru exploatarea celui mai mare zăcământ de cupru din România, de la Roşia Poieni, repre­zentând circa 60% din totalul rezervelor naţionale de metal roşu.

Preţul de pornire este de 60 milioane de euro, iar de preluarea companiei sunt interesaţi inclusiv canadienii de la Barrick, cel mai mare producător de aur din lume.

Numai rezervele de cupru estimate la mina de suprafaţă Roşia Poieni se ridică la circa 3,6 milioane de tone, care valorează la ora actuală circa 20 miliarde de euro, însă nu tot cu­prul poate fi ex­ploa­tat cu utilajele existente, iar anual se poate ex­tra­ge o cantitate li­mitată, de până la 18.000 de tone.

Cotaţia cuprului a atins în acest an un nivel record, de 10.000 de dolari/tonă, dar în ultimele luni, pe fondul deteriorării condiţiilor ma­croglo­bale preţul cuprului a coborât la circa 7.700 de dolari/tonă.

La începutul anului, grupul australian ElDore Mining Corporation (simbol bursier EDM) a preluat mina de cupru Băiţa, situată în localitatea Ştei din judeţul Bihor, pentru 15 milioane de euro.