ZF 24

Americanii se aşteaptă la un atac major cu rachete asupra Israelului: Oficialii occidentali sunt de părere că Iranul ar putea lansa un atac masiv în următoarele zile asupra instalaţiilor guvernamentale şi militare din Israel, eveniment care ar marca extinderea conflictului din Orientul Mijlociu

Americanii se aşteaptă la un atac major cu rachete...

Autor: Andrei Şerbănescu

11.04.2024, 13:30 387

SUA şi aliaţii săi sunt de părere că o serie de atacuri cu rachete sau drone ale Iranului sau ale reprezentanţilor săi împotriva unor ţinte militare şi guvernamentale din Israel sunt iminente, eveniment care ar marca o extindere semnificativă a conflictului din Orient, potrivit unor persoane familiarizate cu informaţiile în cauză, raportează Bloomberg.

Potenţialul atac, care va fi foarte probabil efectuat cu ajutorul unor rachete de înaltă precizie, ar putea avea loc în următoarele zile, au declarat persoanele respective, care au solicitat anonimatul din pricina caracterului confidenţial al informaţiilor.

Ţiţeiul Brent, referinţa globală, a crescut cu peste 1%, ajungând să se tranzacţioneze la peste 90 de dolari pe baril în urma acestei ştiri. Petrolul a crescut cu 16% în acest an, susţinut de prima de risc de război de la începutul conflictului din Orientul Mijlociu.

Iranul a ameninţat că va lovi Israelul ca răspuns la atacul de săptămâna trecută asupra unui complex diplomatic din capitala siriană Damasc, în urma căruia au fost ucişi mai mulţi oficiali militari iranieni. Israelul nu a recunoscut în mod explicit că se află în spatele acelui atac, deşi a urmat în mod tradiţional o politică discretă cu privire la operaţiunile din Siria, Liban şi din alte părţi.

Aliaţii occidentali ai Israelului au fost informaţi că instalaţiile guvernamentale şi militare israeliene ar putea fi vizate, dar nu se aşteaptă ca instalaţiile civile să reprezinte vreun interes direct pentru inamic, potrivit declaraţiilor acestora. Oficialii americani ajută Israelul în ceea ce priveşte planificarea şi împărtăşirea evaluărilor de informaţii, au declarat persoanele în cauză. Israelul le-a transmis aliaţilor că se aşteaptă ca acest atac să aibă loc înainte de lansarea unei alte ofensive terestre împotriva Hamas la Rafah, în Gaza, deşi nu este clar cât de curând ar putea începe această operaţiune.

Serviciile de informaţii americane şi occidentale indică faptul că un atac din partea Iranului şi a reprezentanţilor săi nu ar putea veni neapărat din nordul Israelului, unde se află Hezbollah, aliatul Teheranului în Liban, au declarat persoanele respective.

Oficialii israelieni sunt de acord cu punctul de vedere al aliaţilor. De asemenea, ei au transmis public Iranului faptul că, dacă teritoriul israelian va fi lovit, Tel-Avivul va lovi, la rândul său, teritoriul iranian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO