Bănci și Asigurări

Biroul de Credit: Bancile si IFN-urile au imprumutat 26 mld. euro la 4 milioane de clienti

23.06.2008, 19:27 47

Circa 4 milioane de romani aveau in mai datorii curente fata de banci si societatile de credit de consum, arata datele Biroului de Credit. In total, creditele acordate de sistemul bancar si jucatorii de top de pe piata institutiilor financiare nebancare (IFN) se ridica la 94,5 miliarde de lei (echivalentul a 26,1 miliarde de euro) la sfarsitul lunii mai.
Biroul de Credit este o institutie creata in urma cu aproape patru ani de bancile din sistem pentru a gestiona informatii privind piata creditului de retail.
Datele arata ca, la sfarsitul lunii mai, creditul mediu contractat de fiecare roman care a apelat la finantari de la o banca sau un IFN era de 23.625 de lei (circa 6.500 de euro).
De aproape trei ani Biroul colecteaza de la institutiile partenere atat date negative (privind restantele acumulate de clienti sau declaratii cu inadvertente prezentate), cat si informatii pozitive - date despre tipul creditelor contractate si valoarea acestora, chiar daca nu au aparut probleme la rambursare.
In prezent, Biroul colecteaza date pozitive de la 24 de banci comerciale, acoperind astfel 92% din piata de retail. Pe langa acestea, alte sase IFN-uri (societati de leasing si de credit de consum) participa cu informatii pozitive in sistemul Biroului de Credit.
Potrivit datelor colectate de institutie, numarul total al conturilor active de credit la sfarsitul lunii mai era de 6,6 milioane.
Avand in vedere ca doar patru milioane de clienti sunt inregistrati cu debite curente, rezulta ca aproape doi din trei romani care au apelat la finantari de la banci au contractat mai mult de un credit.
Informatiile colectate de Biroul de Credit arata si un apetit ridicat al clientilor pentru consum. Din totalul creditelor acordate, 66% sunt finantari pentru consum.
Pe locul al doilea vin cardurile de credit, peste un milion de astfel de conturi fiind active. Statistica arata astfel o dezvoltare puternica a pietei cardurilor de credit, avand in vedere ca a plecat aproape de la zero in urma cu patru ani.
BNR nu mai publica date despre piata cardurilor de la sfarsitul anului 2006. La acel moment, banca centrala numara pe piata putin peste 9 milioane de carduri (debit si credit). Organizatiile internationale de plata afirma ca si in prezent cardurile de debit au o dominanta puternica, desi segmentul de carduri de credit a inregistrat cresteri puternice. Nici Visa nici MasterCard nu publica insa detaliat cifre privind numarul de carduri pe piata locala.
Pe locul al treilea in ierarhia tipurilor de finantari contractate sunt liniile de descoperit de cont (overdraft), cu un total de 700.000.
Creditele ipotecare si imobiliare totalizeaza doar 150.000 de conturi. Biroul de Date nu a publicat date privind sumele acordate pe fiecare tip de credit.Datele BNR, care se opresc insa la luna aprilie, arata de asemenea o preferinta puternica pentru consum din partea populatiei. Cu un total de 62 de miliarde de lei (16,9 miliarde de euro), finantarile pentru consum depasesc de aproape patru ori creditul imobiliar-ipotecar, al carui sold era de numai 16,3 miliarde de lei (4,4 miliarde de euro).
In alta ordine de idei, datele Biroului de Credit arata ca primele cinci luni ale anului au adus o intensificare a activitatii de creditare, desi bancherii vorbeau despre o temperare.
Numarul de rapoarte de credit eliberate de Birou da o estimare buna a cererii de imprumuturi, in conditiile in care bancile consulta baza de date a institutiei la analiza fiecarui dosar de credit.
"Inceputul de an a fost peste asteptari si cu mult peste nivelul consemnat in aceeasi perioada a anului 2007", apreciaza Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.
In luna mai, institutia a eliberat 668 de mii de rapoarte de credit, nivelul fiind pe locul doi intr-un top istoric, dupa recordul inregistrat in luna iulie 2007.
De altfel, statistica arata ca numarul de rapoarte de credit eliberate a crescut aproape constant de la inceputul anului.
In ianuarie Biroul a eliberat 502.000 de rapoarte, iar in martie numarul urcase deja la 642 de mii de rapoarte. Si datele BNR arata o crestere robusta a creditului in primele patru luni ale anului, cu 14%.
Bucurestenii conduc detasat in topul cererilor de credite. Din totalul de 6,6 milioane de clienti care au imprumuturi curente, 586 sunt din Capitala. La mare distanta vin judete precum Prahova sau Constanta, cu 150 - 160 de clienti de credite. La polul opus sunt Covasna si Tulcea, unde doar 37 - 38 de mii de clienti au credite luate de la banci.
Biroul de Credit pregateste pentru sfarsitul anului trecerea la faza a treia de dezvoltare, care presupune furnizarea unui produs de scoring pentru participantii la sistem. Astfel, persoanele inregistrate in baza de date a Biroului vor primi o nota pe baza informatiilor disponibile, acest calificativ putand fi utilizat ulterior de creditor pentru fundamentarea deciziei de acordare a imprumutului. "Am selectat deja un furnizor pentru solutia produsului de scoring, iar contractul va fi semnat cel mai probabil pana la sfarsitul lunii viitoare. Ma astept ca pana la sfarsitul anului sa putem oferi produsul de scoring", mai spune Serban Epure.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO