ZF 24

BNR lansează noi monede din aur, argint, şi tombac cuprat. Moneda de aur costă 15.600 lei. Vedeţi aici cum arată

BNR lansează noi monede din aur, argint, şi tombac...

Autor: Roxana Rosu

10.04.2024, 10:15 5260

Banca Naţională lansează pe 17 aprilie în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat cu tema 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu.

Moneda de aur are o valoare nominală de 500 lei şi un pret de vânzare de 15.600 lei, exclusiv TVA.  Moneda de argint are o valoare nominală de 10 lei şi un pret de vânzare 490 lei, în timp ce moneda de tombac cuprat se va vinde pentru 190 lei. Pe lângă monedă, cumpărătorii primesc şi broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Tirajul maxim aprobat pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, pentru moneda din argint este de 5.000 de piese, pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 de piese.

Aversulmonedei din aur prezintă o imagine de epocă a casei părinteşti a lui Avram Iancu, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2024”.

Aversulmonedei din argint prezintă o imagine de epocă a casei părinteşti a lui Avram Iancu, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2024”.

Aversulmonedei din tombac cuprat prezintă o imagine de epocă a casei părinteşti a lui Avram Iancu, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României şi anul de emisiune „2024”.

Reversul comun al monedelor din aur, argint şi tombac cuprat redă portretul, numele şi semnătura lui Avram Iancu şi anii între care a trăit acesta „1824-1872”.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat cu tema 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO