ZF 24

Cel mai grav scandal din istoria recentă a Poloniei înghite pe rând miniştri

Ministrul de externe Radoslaw Sikorski, vârful de lance al ofensivei diplomatice poloneze contra Rusiei în conflictul cu Ucraina, a descris ca „de nimic“ relaţiile Poloniei cu SUA. Foto: Mariuo Cruz/epa.eu

Ministrul de externe Radoslaw Sikorski, vârful de lance al ofensivei diplomatice poloneze contra Rusiei în conflictul cu Ucraina, a descris ca „de nimic“ relaţiile Poloniei cu SUA. Foto: Mariuo Cruz/epa.eu

Autor: Bogdan Cojocaru

24.06.2014, 00:06 4304

Miniştrii polonezi şi şefii unora dintre cele mai mari companii sunt în­ghiţiţi rând pe rând de scandalul înregistrărilor publicate de o influentă revistă care riscă să destabilizeze grav guvernul celei mai mari şi mai stabile economii din Europa de Est, să îl în­străi­neze de popu­laţie şi să avarieze re­la­­ţiile ţării cu partenerii strategici într-o perioadă în care Polonia şi-a asumat un rol central în conflictul dintre Occident şi Rusia.

Unii observatori pun scandalul în seama Rusiei, cei mai mulţi analişti cred că este vorba de o luptă pentru putere politică, iar guvernul acuză un grup de crimă organizată.

Într-una din înregistrări un personaj identificat de revista Wprost ca fiind ministrul de externe Radoslaw Sikorski îi descrie altei persoane, fostului ministru de finanţe Jacek Rostows­ki, relaţiile dintre Statele Unite şi Po­lonia drept „de nimic“ şi „vătămătoare“ deoarece dau polonezilor o „falsă senzaţie de siguranţă“.

„Vom avea un conflict cu Germa­nia sau cu Rusia şi tot vom crede că totul este în regulă“, spune cel despre care Wprost scrie că este Sikorski. Minis­trul explică, de asemenea, că polonezii nu au nici mândrie şi nici încredere în sine şi că suferă de un complex social pe care-l denumeşte „murzynskosc“. Termenul derivă din cuvântul „murzyn“, care descrie o persoană închisă la culoare şi pe cineva care munceşte pentru altcineva, scrie agenţia Thom­son Reuters.

Comentariile ar putea păta reputaţia unui oficial văzut ca posibil înlocuitor al doamnei Ashton la şefia diplomaţiei UE şi a unei ţări care se mândreşte cu relaţiile apropiate cu SUA, notează Financial Times.

Ministrul polonez de externe promovează o reacţie puternică a Oc­ciden­tului la acţiunile Rusiei din Ucrai­na şi a cerut Washingtonului să consolideze prezenţa NATO în Europa de Est şi în Polonia. Discuţia cu Rostows­ki a avut loc anul acesta, dar înainte de izbucnirea crizei din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Minis­terului de Externe a explicat că înregistrarea publicată a fost ruptă din contextul unei conversaţii despre cum ar fi arătat relaţiile dintre Polonia şi SUA dacă partidul din opoziţie Lege şi Justiţie ar fi rămas la putere.

Într-o altă înregistrare Andrzej Parafianowicz, fost viceministru de finanţe, iar acum unul dintre directorii executivi ai producătorului de gaze naturale PGNiG, companie de stat, s-a oferit să intervină într-o anchetă de eva­ziune fiscală pentru a o ajuta pe soţia fostului ministru al transporturilor Sla­womir Nowak. PGNiG l-a suspendat pe Parafianowicz pentru „clarificări“.

Parafinowicz a fost, de asemenea, înregistrat discutând despre construirea unui terminal polonez de gaze naturale lichefiate. El spune că întârzierile sunt mai mari decât s-a afirmat public. Acest terminal este un stâlp important în strategia Poloniei de a-şi asigura independeţa energetică faţă de Rusia.

În alte înregistrări apar Pawel Gras, consilier al premierului Donald Tusk, Jacek Krawiec, CEO-ul celei mai mari companii de rafinare din Polonia PKN Orlen, miliardarul Jan Kulczyk, ministrul trezoreriei Wlodzimierz Karpinski, şi adjunctul său Zdzislaw Gawlik.

 

Procurori de sacrificiu

Scena politică poloneză se clatină de când Wprost a publicat pe 14 iunie înregistrarea unei discuţii între guveratorul băncii centrale Marek Belka şi ministrul de interne Bartlomiej Sienkiewicz în care bancherul condiţionează introducerea unor măsuri de stimulare economică şi ajutarea guvernului să câştige alegerile de demiterea ministrului de finanţe de atunci. Ministrul respectiv a fost înlocuit.

Wprost susţine că primeşte înregistrările de la un „om de afaceri“ şi că nu va publica detalii care privesc viaţa privată a protagoniştilor.

Procurorii au dat ordin Agenţiei pentru Securitate Internă să perchezi­ţioneze birourile Wprost în căutarea înregistrărilor. Rezultatul acţiunii sunt imagini televizate înfăţişând agenţi ai instituţiei încercând, fără succes, să confişte cu forţa un laptop al redactorului-şef Slawomir Latkowski care au dus la acuzaţii că guvernul încearcă să intimideze presa.

Vice-ministrul justiţiei Michal Krolikowski a descris intervenţia ca fiind “o ruşine“. Procurorul general Andrzej Seremet a declarat că este gata să renunţe la funcţie dacă aceasta va detensiona situaţia.

Tusk şi-a apărat până acum miniştrii susţinând că aceştia nu au încălcat legea şi că ceea ce s-a discutat a fost în privat. El s-a distanţat de acţiunile poliţiei precizând că procurorul general este independent politic. Opo­ziţia a cerut alegeri anticipate.

Polonia este cea mai mare economie din Europa de Est şi singura din Uniunea Europeană care nu a intrat în recesiune în timpul crizei economice mondiale şi a celei a datoriilor din zona euro. Performanţa are la bază relaţiile economice strânse cu Germania şi investiţiile făcute din fonduri europene.

Wprost are 32 de ani de activitate şi este una dintre cele mai citate publicaţii de către presa poloneză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO