ZF 24

Comisia Europeana: Sanctiunile pentru coruptia la nivel inalt sunt prea usoare in Romania

23.03.2010, 14:37 26

Raportul intermar al Comisiei Europene privind justitia inRomania, publicat astazi, apreciaza ca pedepsele aplicate deinstante pentru fapte de mare coruptie nu sunt in masura sadescurajeze fenomenul intrucat sunt prea usoare.

La peste trei ani de la data aderarii la UE, Comisia continua samonitorizeze Romania si Bulgaria pe aspectul ce privestefunctionarea justitiei si nu sunt semnale clare ca raportul completce va fi publicat in vara va inlatura aceasta monitorizare.
Totusi, Comisia apreciaza in raportul de astazi ca DirectiaNationala Anticoruptie (DNA) isi mentine rezultatele bune dinultima perioada si noteaza ca incep sa se regaseasca progrese si lainstante pentru cazurile de coruptie la nivel inalt.

Ce spune raportul:
- Numarul total al condamnarilor definitive crescand cu o treime in2009 comparativ cu 2008.
- Cu toate acestea, sanctiunile aplicate de instante pentrucazurile de coruptie la nivel inalt, in ansamblu, par in continuareprea usoare si nedisuasive, ca in perioadele precedente: injumatate din hotararile finale de condamnare s-a aplicat pedeapsaminima, iar in trei sferturi din acestea sanctiunile suntsuspendate.
- In cazurile mediatizate procesele sunt in continuare indelungate.In toate cazurile in care erau implicati acuzati de la nivel inal,s-au ridicat cel putin o data exceptii de neconstitutionalitatecare au amanat procesele cu cel putin sase luni fiecare.
- Romania nu a reusit sa mentina ritmul reformelor in domeniuljustitiei, inregistrand rezultate modeste, capacitatea sistemuluijudiciar fiind afectata de pierderea personalului.
- Pe de alta parte, strategiile locale de combatere a coruptiei,pregatite de parchetele din teritoriu, par a da rezultate avand invedere numarul trimiterilor in judecata, iar DNA a cooperateficient cu procurorii judeteni.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat astazi caraportul transmite un mesaj important privind necesitateamodernizarii justitiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO