ZF 24

Euro e pe cale să înregistreze o serie record de pierderi de la înfiinţarea sa, deoarece BCE consideră că majorarea ratelor a ajuns la final

Euro e pe cale să înregistreze o serie record de...

Autor: Andrei Şerbănescu

15.09.2023, 13:21 11523

Euro e pe cale să înregistreze cea mai lungă serie de pierderi de la înfiinţarea sa, pe fondul pariurilor că Banca Centrală Europeană a terminat de majorat ratele dobânzilor, raportează Bloomberg.

Moneda a scăzut pentru a noua săptămână consecutivă, cea mai lungă serie de scăderi de când euro a fost creat, în urmă cu peste două decenii. Este în scădere cu 5,6% faţă de dolar, după ce a atins un maxim la mijlocul lunii iulie şi se tranzacţionează în prezent aproape de cele mai scăzute niveluri din martie.

În ultimele două luni, comercianţii au renunţat la euro pe fondul pariurilor că BCE va avea dificultăţi în a înăspri şi mai mult politica monetară, pe fondul semnelor de înrăutăţire a economiei. Acest punct de vedere a fost din nou alimentat în această săptămână, când preşedintele Christine Lagarde a oferit o a zecea creştere şi a semnalat că a fost atins vârful ratelor.

„BCE tocmai a oferit entuziaştilor dolarului un alt motiv pentru a începe să vândă euro", a declarat Dipak Shah, şeful departamentului de tranzacţionare a opţiunilor FX G-10 la Nomura Holdings Inc. „Ne-am aşteptat ca euro să ia avânt, nu doar faţă de dolar, ci şi faţă de alte monede".

Fondurile speculative au devenit cele mai negative pentru euro de la începutul anului, iar analiştii şi-au revizuit în scădere previziunile de sfârşit de an pentru această monedă. Analiştii consideră că euro va încheia anul la 1,09 dolari, faţă de 1,12 dolari.

Euro a scăzut cu 0,5% până acum în această săptămână, la 1,07 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO