ZF 24

Fantoma lui Ceausescu a bantuit la Congresul lui Crin

06.03.2010, 20:29 44

Liberalii au petrecut ziua de sambata in slow-motion, la PalatulParlamentului, ascultand discursurile fara verva ale celor doicandidati la presedintia partidului - Crin Antonescu si LudovicOrban. Antonescu a castigat previzibil cu 986 de voturi fata decele 357 ale lui Orban, pentru ca jocurile erau deja facute devineri, cand presedintele PNL s-a asigurat de sprijinul delegatilorla congres, care au votat fara prea mari mustrari de constiinta, canoua conducere sa fie aleasa pe lista.

Cum in echipa lui Crin erau lideri din majoritateaorganizatiilor, asigurandu-se astfel o reprezentare relativ unitaraa filialelor, pentru delegati nu au mai contat nici discursurilefostului presedinte PNL Calin Popescu Tariceanu, nici ale fostuluipartener Ludovic Orban, care au pledat pentru un vot individual,apropiat de spiritul liberal si l-au acuzat pe Crin de"dictatura".

Astfel, in momentul Z, al discursurilor, desi multi din cei 1300de delegati stateau cuminti in sala, nimeni nu parea sa dea vreoatentie discursului de peste o ora si jumatate al lui Antonescu. Aupredominat cliseele si nu a propus nimic in cele 90 de minute dediscurs, in afara de o lista de candidati. Varujan Vosganian,Norica Nicolai, Relu Fenechiu, actorul Mircea Diaconu, Andrei Margasi Andrei Chiliman vor fi de-acum incolo cei mai importanti oamenidin PNL.

Tariceanu, Orban, Melescanu raman pe dinafara. Daca in timpuldiscursului lui Antonescu, unul din putinii politicieni care aucapacitatea de a "hipnotiza" audienta, multi din observatorii lacongres au remarcat ca sala murmura si nimeni, in afara de sotiapresedintelui Adina Valean si de omul de afaceri Dinu Patriciu,care l-a urmarit din primul rand, in timp ce vorbea Ludovic o frazaa sunat spart: comparatia pe care acesta a facut-o intre actualullider liberal si Nicolae Ceausescu. "Va promit ca daca o sa fiuales presedintele PNL, urmatorul Congres nu il voi mai organizaaici, ci in afara Casei Poporului, pentru ca sa nu mai bantuieprintre noi stafia lui Ceausescu si a sinistrei lui sotii". Orban acastigat aplauze cu discursul sau in care a promis ca va castigaalegerile parlamentare si a vorbit de principiile economicelibertariene. Toate vorbele, si ale lui Crin si ale lui Ludovic,s-au pierdut insa printre coloanele inalte ale salii. In PNLurmeaza trei ani grei de opozitie, in care soliditatea echipeialese acum se va verifica ceas cu ceas, iar examenul maturitatii vafi dat la primele alegeri, cele locale, din vara lui 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels