ZF 24

Herman Gref, directorul general al celei mai mari bănci din Rusia spune că rubla este „subevaluată în mod nejustificat", în timp ce preşedintele Vladimir Putin minimizează slăbiciunea monedei naţionale

Herman Gref, directorul general al celei mai mari bănci...

Autor: Andrei Şerbănescu

14.09.2023, 12:23 228

Şeful celei mai mari bănci din Rusia nu este convins că rubla se află într-o poziţie favorabilă - chiar dacă preşedintele rus Putin a minimalizat slăbiciunea monedei, raportează Insider.

„Cursul de schimb al rublei este subevaluat în mod nejustificat", a declarat marţi Herman Gref, directorul general al Sberbank, la postul de televiziune de stat Rossiya 1, potrivit traducerii Interfax. 

Gref a declarat că rata de schimb ar trebui să fie de 80 până la 85 de ruble pentru un dolar, pe baza unei „analize detaliate a valorii fundamentale a rublei".

Moneda rusă a pierdut aproximativ 30% din valoare în acest an - rubla a atins un minim al ultimelor 16 luni în august, depăşind o barieră cheie de 100 de unităţi pentru un dolar. În prezent, rubla se tranzacţionează la 96,5 unităţi pentru un dolar.

Un efect secundar negativ al slăbirii monedei este scumpurea substanţială a importurilor.

Gref părea să spere că rubla îşi va inversa declinul, susţinând că ar putea atinge nivelurile dorite de el „dacă guvernul ia măsurile adecvate şi găseşte o modalitate de a rezolva această situaţie".

Comentariile lui Gref au fost făcute în momentul în care Putin a încercat să proiecteze o imagine de calm în economia ţării la un forum economic de marţi. 

Putin a minimalizat slăbiciunea rublei, spunând: „În general, nu cred că există probleme sau dificultăţi complet insurmontabile în ceea ce priveşte moneda naţională", conform AFP.

Liderul rus a lăudat chiar şi banca centrală a ţării, care a majorat ratele dobânzilor cu 350 de puncte de bază până la 12% în august pentru a susţine rubla.

Economia Rusiei a fost profund afectată de sancţiunile occidentale aplicate în urma invaziei, chiar dacă există un anumit sprijin din partea Kremlinului pentru cheltuielile de război.

În pofida opiniilor sale publice cu privire la evaluarea rublei, Putin a recunoscut că rata ridicată a inflaţiei din Rusia cauzează dificultăţi pentru economia ţării, adăugând că este „practic imposibil" pentru companii să îşi construiască planuri de afaceri.

Inflaţia din Rusia a accelerat cu 5,15% de la an la an în august, cu mult peste ţinta anuală de inflaţie de 4% a băncii centrale.

Sberbank şi Kremlinul nu au răspuns imediat la solicitările Insider pentru comentarii trimise în afara orelor obişnuite de lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO