ZF 24

Influenţa operatorilor din Orientul Mijlociu continuă să crească pe bătrânul continent: Saudi Telecom cumpără o participaţie de 2,25 miliarde de dolari la compania spaniolă Telefonica

Influenţa operatorilor din Orientul Mijlociu continuă...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.09.2023, 15:31 91

Saudi Telecom Co. preia o participaţie de aproape 10% din acţiunile companiei spaniole Telefonica SA pentru aproximativ 2,25 miliarde de dolari, în condiţiile în care operatorul cu sediul la Madrid, aflat în dificultate, se pregăteşte să elaboreze o nouă strategie de creştere viitoare, scrie Bloomberg.

Compania controlată de guvernul saudit a cumpărat aproximativ 569,3 milioane de acţiuni şi foloseşte o serie de instrumente financiare care îi vor conferi în total o participaţie de 9,9% în Telefonica, odată ce va fi aprobată de autorităţile de reglementare, potrivit unui document postat marţi. Tranzacţia a fost finanţată cu o combinaţie de resurse proprii ale companiei şi datorii bancare. Certificatele americane de depozit ale Telefonica au crescut cu 2,05% marţi la New York.

Achiziţia va atrage cu siguranţă atenţia guvernului spaniol, care consideră Telefonica drept o companie de importanţă strategică, care operează o infrastructură esenţială pentru apărarea şi securitatea naţiunii. Achiziţiile de participaţii mai mari de 5% pot necesita aprobarea cabinetului ţării. Operatorul a menţionat de mult timp două bănci spaniole, CaixaBank SA şi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, ca investitori ancoră, iar acestea deţin împreună mai puţin de 10% din companie.

Saudi Telecom a precizat într-o declaraţie că nu intenţionează să obţină controlul sau să preia o participaţie majoritară la Telefonica. 

Achiziţia vine în contextul în care preşedintele executiv al Telefonica, Jose Maria Alvarez-Pallete, se pregăteşte să prezinte o nouă strategie pentru compania sa în cadrul unei întâlniri din noiembrie, prima zi de piaţă de capital a companiei din ultimul deceniu. Pallete, care deţine funcţia de conducere din aprilie 2016, s-a luptat ani de zile să atragă investitori şi să crească semnificativ profiturile în Spania, cea mai mare piaţă a firmei. Acţiunile s-au prăbuşit cu aproximativ 60% de când a preluat funcţia.

Participaţia Saudi Telecom subliniază, de asemenea, influenţa tot mai mare a operatorilor din Orientul Mijlociu în Europa. Emirates Telecommunications Group din Abu Dhabi a devenit cel mai mare acţionar al Vodafone Group Plc şi a fost de acord să plătească 2,4 miliarde de dolari pentru o participaţie de control în unele dintre activele PPF Telecom Group din Europa de Est - parte a unui mandat guvernamental de a căuta tranzacţii oportuniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO