ZF 24

Leul atinge un nou maxim al ultimilor 5 ani fata de euro, 3,16 unitati

22.06.2007, 15:48 17

Leul s-a apreciat, astazi, fata de euro cu circa 1%, depasind evolutia valutelor din celelalte state emergente, si a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, pe fondul semnalelor primite de la banca centrala privind lipsa unor planuri de interventie in piata .

In deschiderea sedintei de astazi, moneda nationala s-a aprecia cu 0,9%, cursul fiind de 3,17 lei/euro, dupa ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat pentru agentia MNSI ca institutia nu intentioneaza sa intervina pe piata valutara, decat in cazul in care ar fi "foarte ingrijorata", transmite Reuters.

"Comentariile vor fi reconfortante pentru speculanti, intrucat recent au existat zvonuri privind o posibila interventie a bancii centrale, avand in vedere ca rata de schimb continua sa atinga noi minime", a spun un dealer de la Londra.

La ora 15:00, euro era cotat la 3,1640 - 3,1660 lei, cu aproape patru bani mai jos fata de ziua precedenta, iar acest nivel reprezinta un record al leului din ultimii cinci ani.

"Miscarea a fost alimentata apoi de declaratiile oficialilor BNR, care au accentuat presiunea la vanzarea de valuta, iar cotatiile au coborat la un minim de 3,16 lei/euro", a spus un dealer de la Bucuresti.

BNR a redus rata dobanzii de referinta de la 8,75% la 7,25%, pentru a descuraja capitalul speculativ, iar analistii estimeaza inca o reducere de 0,25% in sedinta programata pentru luni, 25 iunie. Mediafax




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels