ZF 24

Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce ceva mai grav ca tsunami

Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce ceva mai grav ca tsunami

Autor: Pro TV

21.03.2011, 21:02 58

Prof. dr. Gheorghe Marmureanu, directorulInstitutului National de Fizica a Pamantului, a afirmat, intr-uninterviu acordat Stirilor ProTv ca inMarea Neagra se pot produce valuri seismice, adica tsunami.

Zonele seismice care ne afecteaza pe noi sunt Vrancea, Banat,Maramures, Bucovina, nordul Dobrogei si sudul Dobrogei, cu parteade la Sabla, la sud de Mangalia, pe teritoriul bulgar, CampiaRomana.

Potrivit lui Gh. Marmureanu, Sabla este o zonatectonica ce a fost la noi, in Romania, dar acum este labulgari. Aceasta placa este cea care ar puteaprovoca tsunami in Marea Neagra. Ea inainteaza in mare cu circa20-30 kilometri si genereaza tsunami mai mici sau mai mari.

"Foarte multa lume spune ca nu este posibil sa ai tsunamiin Marea Neagra care ar fi ca un fel de vas inchis. Eu lerecomand dansilor, din punct de vedere fizic, sa ia un lighean sisa faca cu mana in apa, sa vada ce valuri apar", a spus prof. dr.Gh. Marmureanu.

El a mai adaugat ca: "De la aceasta falie Sabla,personal gandesc ca sunt mari probleme, pentru ca in Marea Neagra,la o adancime de 400 si ceva de metri si pana foarte adanc, existadepozite imense de hidrogen si de acid sulfuric. Va rog sarealizati ce inseamna aceasta scoatere afara, este un altpericol...ceva mult mai periculos decat un val de tsunamiinsusi".

Ceea ce este si mai interesant este ca astfel defenomene s-au intamplat de mai multe ori de-alungul timpului, in zona Marii Negre. De pilda,potrivit prof. Marmureanu, in anul 105 inainte deHristos, Calatisul, actuala Mangalie, a fost sters de pe fatapamantului de tsunami.

La fel s-a intamplat si cu Cetatea Histria, pe timpul grecilor,care a disparut sub ape dupa ce a fost maturata de valuri. Se maipresupune ca la 1.500, Histria ar fi fost distrusa in acelasi mod.Citiţi mai mult despre ce se poate produce în Marea Neagră mai grav decâttsunami pe www.stirileprotv.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO