Bănci și Asigurări

MKB a ajuns la 55% din Romexterra, iar PPF aproape de 5%

MKB a ajuns la 55% din Romexterra, iar PPF aproape de 5%
25.09.2006, 18:35 33

Banca ungara MKB, controlata de banca germana Bayern LB, a cumparat, potrivit datelor preliminare, un pachet de 55,3% din actiunile Romexterra Bank, prin oferta publica incheiata la finele saptamanii trecute.
In paralel, compania de private equity PPF Investments a reusit sa colecteze in primele trei zile de la derularea propriei oferte publice circa 5% din actiuni.
"Datele noastre preliminare indica faptul ca MKB a colectat in cadrul ofertei sale publice incheiate pe 23 septembrie un pachet de 55,3%. Plata actiunilor se va face de catre MKB prin intermediul unitatilor din reteaua Romexterra cel tarziu pana la jumatatea lunii octombrie, actionarilor urmand sa le fie virati banii dupa plata in prealabil a impozitelor aferente tranzactiilor cu actiuni catre bugetul de stat", a declarat pentru Ziarul Financiar Mirela Negrutzi, director de marketing si relatii publice al Romexterra Bank.
MKB a mandatat societatea Demera Investments, inregistrata in Cipru, pentru colectarea actiunilor in urma cu doua luni la un pret de 6 lei pe actiune, cu putin peste dublul valorii nominale. Printre companiile care au decis sa-si vanda participatiile catre MKB se numara Petrom, Petromservice sau Delta Asigurari, ultimele doua fiind controlate de catre grupul sindicalistilor din Petrom condus de Liviu Luca, conform ultimelor date disponibile pe piata.
MKB urmeaza sa plateasca astfel peste 44 mil. euro companiilor si celor peste 30.000 de actionari persoane fizice, care au decis sa vanda actiunile la pretul oferit de banca ungara prin intermediul Demera. Casa de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu asigura consultanta MKB la achizitia Romexterra. Preluarea bancii de catre MKB este acum in analiza Consiliului Concurentei.
Rezultatele finale ale ofertei vor fi comunicate luni. Romexterra are circa 100.000 de actionari persoane fizice, care detin 77,13% din totalul actiunilor bancii.
O serie de actionari minoritari au contestat modalitatea de derulare a ofertei - prin intermediul firmei din Cipru - si pretul propus, si au solicitat derularea de negocieri directe cu MKB sau cu orice alt investitor strategic interesat, pentru obtinerea unui pret pe actiune mai bun. Astfel, s-a constituit un grup de initiativa condus de fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop.
In acest context, o companie de private-equity inregistrata in paradisul fiscal din insula Jersey, PPF Investment, a lansat o oferta de preluare a actiunilor Romexterra, oferind un pret brut de 8 lei/actiune. "In prima zi de derulare a ofertei, au fost colectate 3,5% din actiunile Romexterra, iar dupa primele trei zile am ajuns undeva la un prag in jurul a 5% din titluri", spune Mugur Filipescu, partener fondator la Voicu Filipescu, casa de avocatura angajata de PPF Investments.
Deja PPF a inceput sa colecteze actiuni, inclusiv din grupul de actionari reprezentat de Iosif Pop.
"Din informatiile mele, PPF a intrat si in pachetul de actionari care reprezinta 20% din Romexterra. Luni (azi - n.r.) urmeaza sa am o intalnire cu reprezentantii PPF pe acest subiect, al vanzarii actiunilor Romexterra. Eu cred ca ei ar putea ajunge usor la un pachet de 25% din banca", spune Iosif Pop.
Din grupul de actionari reprezentati de Pop fac parte firme private si persoane fizice, printre care si firma Dafora Medias, controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean.
Cele patru societati din industria gazului - Romgaz, Transgaz, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania (fosta Distrigaz Nord) nu si-au vandut participatiile catre MKB. Pachetul acestora, estimat la aproape 4%, este vizat acum de cei de la PPF.
Fondata in 1994, Romexterra este una dintre bancile mici de pe piata, cu o cota de circa 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO